12 души от администрацията на Министерския съвет са работили за Държавна сигурност

Комисията по досиетата обяви имената на 12 души, работили в администрацията на Министерския съвет от началото на прехода до днес, които са били сътридници или служители на Държавна сигурност.

Имената на почти всички от огласените днес са излизали в рамките на други проверки на комисията.

Сегашната проверка е обхванала 125 лица.

Според проверката само един от огласените днес е правителствени служител в момента. Това е Генчо Генчев, който е началник на отдел в МС. Той също е осветяван от комисията. Бил е щатен служител на ДС.

По-късно от правителствената пресслужба уточниха обаче, че в администрацията на Министерския съвет в момента няма служител с имена Генчо Маринов Генчев.

Прави впечатление още, че в правителствените пресцентрове на три правителства е имало щатни и нещатни служители на ДС на ръководни постове, чиято принадлежност към секретните служби също не е новина.

Такива са радиожурналистът Еди Емирян, който е бил началник на отдел в МС в периода 2004-2009 година (в две правителства – на Сакскобургготски и Станишев), Красимир Райдовски (началник на пресслужбата на кабинета на Жан Виденов), Никола Балтов (шеф в същия пресцентър), Михаил Михайлов (началник на пресцентъра на правителството на Иван Костов).

От комисията по досиетата публикуват и имената на вече известните като сътрудници на ДС от други проверки Панто Пантев (началник-отдел 1995-1997г.), Стоян Денчев (главен секретар 1992-1994 г. - в правителството на Любен Беров), Христо Матанов (директор на дирекцията по вероизповеданията 1993-1996 г.), Христофор Христов (н-к отдел 1995-1997 г.), Цонко Цонев (н-к отдел 1994-1995г.).

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?