12 хил. домакинства са се газифицирали с евросубсидия

12 хил. домакинства са се газифицирали с евросубсидия

Безвъзмездна помощ за газифициране на жилищата си са получили близо 12 хил. български домакинства по финансирания от Еврокомисията проект "Дезире"  (DESIREE GAS), съобщиха от Министерството на енергетиката в понеделник. В резултат на това ще бъдат спестявани над 84 хил. тона емисии въглероден двуокис годишно.

Първоначалният бюджет по проекта, предоставен от Международен фонд "Козлодуй", в който постъпват компенсациите за затварянето на малките блокове на атомната ни централа, беше 10 млн. евро. Той бе предвиден за газификацията на около 10 хил. домакинства, но в хода на изпълнение на програмата парите бяха увеличени с още 1.5 млн. евро. Така безвъзмездното финансиране бе увеличено от 20 на 30 процента от цената на газификацията и се пояха разходите и по присъединяването на жилищата към газоснабдителната мрежа.

Реално са изчерпани средствата, но ще се приемат заявления до последния ден от срока – 21 февруари 2020 г. Подадените в последните дни проекти ще се разглеждат по реда на подаването им до изразходване на целия бюджет на програмата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес