1.2% инфлация за юли, 7.6 на сто е поскъпването спрямо миналия юли

1.2% е инфлацията през юли, поскъпването за първите седем месеца на годината е 1.4 процента, съобщи в петък Националният статистически институт (НСИ).

Спрямо юли 2003 г., инфлацията през юли т.г. е 7.6 процента.

Миналия месец цените на хранителните продукти като цяло са запазили равнищата си от юни, нехранителните стоки са поскъпнали с 0.2 %, а услугите - с 4 на сто.

През юли по-евтино са се продавали брашното - с 1.2%, хлябът - с 3.1%, пресните млека, кашкавалът, яйцата, зеленчуците. Поскъпнали са пилешкото и свинското месо - съответно с 1.5% и 2.5%, сиренето - с 8.8 на сто, оризът, рибата, плодовете, захарта и други.

По - евтино са се продавали мъжкото и дамското облекло, дамските обувки, хладилници, фризери, перални и съдомиални машини и други.

Най-голямо е увеличението при услугите заради поредното юлско повишение на електроенергията и топлоенергията. Цената на тока се е повишила с 10.6 %, на топлата вода - с 10%, течните горива за битови нужди са поскъпнали с 3.3 на сто. Общо с 0.4% са се увеличили цените на останалите стоки и услуги за поддържане на поддържане на домакинството - с 0.4 на сто.

Постоянно нарастващите цени на петрола се отразяват и в поскъпване на горивата на българския пазар - средно с 1.5% за юли. Най-голямо е увеличението на дизеловото гориво - с 2.9%, а пропан-бутан е поевтинял с 0.1 на сто.

В разгара на лятото, с 25.4% са се увеличи и цените на туристическите услуги, отчитат от статистиката.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?