12 кандидати влязоха официално в надпреварата за Елисейския дворец

12 кандидати влязоха официално в надпреварата за Елисейския дворец

Във Франция стартира официално кампанията за избор на президент, съобщи Франс прес във вторник. Изборите са планирани за 22 април, а кандидатите за поста са 12.

Лидер в надпреварата е бившият министър на вътрешните работи и представител на управляващата партия Съюз за народно движение Никола Саркози. Сегашният президент Жак Ширак, който се отказа да се бори за нов мандат, обяви, че ще подкрепи избора на своя съпартиец.

Според наблюдателите основен конкурент на Саркози е представителката на социалистите Сеголен Роаял, за която се счита, че ще отиде на балотаж заедно с него. На този етап от сметките не е отписан и лидерът на Съюза на френските демократи Франсоа Байру, както и водачът на ултрадесния Национален фронт Жан-Мари льо Пен.

Социологическото допитване от началото на април показва, че за Саркози са готови да гласуват 29% от французите, за Роаял – 26%, а за Байру и Льо Пен – съответно 15 и 13,5%. Останалите кандидати представляват опозиционните партии, антиглобалистите, дори любителите на лова и риболова. Те се ползват с малка популярност.

Споделяне

Още от Европа