12 лечебни заведения задлъжнели с 23 млн. лв. за консумативи и апаратура

12 лечебни заведения задлъжнели с 23 млн. лв. за консумативи и апаратура

12 болници дължат 23 млн. лв. на доставчиците на специализирани консумативи и апаратура. Това каза на пресконференция в четвъртък Иван Апостолов от фирма "Булрей и Ко" ООД.

Фирмите, които трябва да получат парите си, са17, уточни той. Дългът се е натрупвал от миналата година досега, като от началото на 2006 година неизплатената сума е около 9 млн. лева.

Най-големите ни длъжници са Александровска болница, институт "Пирогов", болница "Св. Екатерина", Националната кардиологична болница и някои от многопрофилните болници за активно лечение в страната, уточни Апостолов.

Той предупреди, че има вероятност хората сами да си купуват консумативите, ако фирмите намалят доставките, тъй като болниците не изплащат старите си задължения.

Според Апостолов болниците, на които фирмите доставят различни видове консумативи и резервни части, плащат само част от дължимите към момента на доставката суми, но не връщат старите задължения.

Няма да начисляваме лихви на дължимите суми и няма да водим съдебни дела, но Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на финансите досега не са ни отговорили как ще ни бъдат платени парите, допълни Апостолов.

Дълговете ще се изплащат чрез погасителни планове 

По-късно в четвъртък министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски коментира пред журналисти, че дълговете до края на миналата година, които държавните болници не са успели да изплатят, ще бъдат връщани постепенно чрез погасителни планове. Той допълни, че над 80 млн. лева от дълговете на болниците вече са покрити, но неизплатена все още сума е около 180 млн. лв.

“Ние сме задължили болниците, които не са разплатили, да изготвят погасителни планове, с които бавно и по малко да върнат дълговете си с парите, които получават от министерството и най-вече от Здравната каса”, каза той.

Според Апостолов обаче към 30 април, когато е трябвало да се изясни начинът на връщане на дълговете, нито един управител на болница длъжник няма изготвен погасителен план за задълженията към 17-те доставчика. 

За 2006 година болниците нямат задължения 

От началото на тази година държавните болници нямат никакви задължения, тъй като вече финансирането им е изцяло поето от Здравната каса, подчерта Гайдарски.

От МЗ заявяват още, че институцията няма неизплатени задължения към доставчици и дистрибутори на лекарствени продукти, медицински изделия и консумативи.

Апостолов обаче каза, че от началото на годината държавната Александровска болница не е плащала направените от неговата фирма доставки и припомни, че 12-те болници длъжници от началото на годината не са покрили задължения в размер на около 9 млн. лева.

В официално съобщение до медиите се посочва, че министерството не е сключвало договори за консумативи за болниците, тъй като те са самостоятелни търговски дружества. От МЗ съветват фирмите, сключили договори с болниците, да се обърнат към техните директори и по този начин да уточнят задълженията и начина за тяхното изплащане.

За Mediapool Апостолов коментира, че юридически това е вярно, но финансирането на болниците длъжници става по ред, определен от МЗ.

Той уточни, че според него по-важното в случая е политиката в сферата на здравеопазването, която се осъществява именно от здравното министерство.

“Правителствената политика трябва да е в полза на хората. В момента обаче парите са малко и трябва да се помисли за преструктуриране на лечебните заведения”, каза той.

Споделяне

Още от България