12-метрова озеленена ограда ще крие паметника край НДК

12-метрова озеленена ограда ще крие паметника край НДК

Дванадесет метрова ограда, по която да има растителност и да е снабдена с напоителна система, за 200 хил. лв. ще крие паметника "1300 години България" край Народния дворец на културата в София, докато бъде взето решение за съдбата на полуразрушения и опасен монумент. Това става ясно от публикувана на сайта на Столичната община публична покана за избор на изпълнител на оградното съоръжение.

То трябва да остане до произнасянето на Върховния административен съд по жалбата на автора на скулптурната композиция Валентин Старчев срещу решението на Административния съд - София град за спиране на заведеното от скулптора дело срещу решението на Столичния общински съвет да демонтира остатъците от паметника.

До 29 май ще се приемат оферти от желаещите да вдигнат озеленената ограда, която трябва да се монтира за 70 дни.

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов написа във Фейсбук, че модулната система за скриване на монумента ще е преместваема и ще може да се ползва за други обекти, след като общината вземе окончателно решение как ще изглежда зоната, където със сегашния пометник.

"Предназначението на оградата е да обезопаси допълнително зоната и да гарантира цялостната визия на реновирания парк", допълни той.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?