12 млн.лв. в бюджет 2005 са заделени за проектите "чешмички"

Още 12 млн.лв. са предвидени за нови демонстрационни проекти, добили популярност в обществото като "чешмичките". Парите са заделени в бюджета за тази година, но срещу конкретната сума липсва яснота по какви критерии точно ще се изразходват средствата, събирани от българските данъкоплатци.

Цифрата съобщи в понеделник зам. министърът на регионалното развитие Петя Гегова. Тя обаче не можа да посочи конкретните критерии, по които ще се избират проектите.

Малките демонстрационни проекти започнаха със средства от бюджетния излишък още през 2004 г., а медиите се изпълниха с информации за фирми - изпълнителки, близки до НДСВ депутати. Днес областният управител на София област Олимпи Кътев обясни постоянството в курса "малки демонстрационни проекти" с необходимостта от удовлетворяване на нуждите на хората по места. Той определи тази стратегия на НДСВ правителството като "регионална политика".

Основния аргумент на Кътев за продължаването им и тази година бе, че "хората вече са се научили на хубавото и ще продължават да го искат и от това правителство, и от следващите".

3000 са демонстрационните проекти за миналата години, съобщи пък регионалният зам.министър Гегова и даде за сравнение броя на малките населени места в България - над 5355. "Тези проекти не са стигнали до всяко населено място, където има нужда," обясни тя.

Регионалното министерство е изискало до 20 януари областните управи да предоставят подробен отчет за изразходваните средства, отпуснати за демонстрационните проекти, съобщи още зам.министър Гегова. Тя призна, че има и такава област, която почти на 100% не е реализирала дадените ѝ средства. Зам.министърката обаче отказа предварително да назове неизрядните области с мотива, че е възможно да имат основателни причини. Контрол по демонстрационните проекти ще осъществяват Сметната палата и държавния финансов контрол.

Олимпи Кътев представи статистически данни в отговор на обвиненията на Националното сдружение на общините, че областните управи изземват функциите на местната власт, като се активизират по програмата "От социални помощи към заетост". Според Кътев, само 7-8% от всички проекти по програмата по заетост са спечелени от областните управи и обвиненията са напълно неоснователни.

Повод за общинското недоволство стана изненадващият отказ на правителствено ниво на голям брой общински проекти в самия края на 2004г. Това се случи, след като проектите вече бяха одобрени на местно и регионално ниво и общините бяха поели своите конкретни ангажименти за участие и със собствени средства в програмата за 2005 г.

Докато броят на заетите по общинските проекти беше тотално орязан, проектите на областните управители минаха почти без проблеми.

Тези проекти са държавна политика още отпреди 2 години. София-област бе от първите, която се включи в тази програма и винаги сме помагали на кметовете на общини в тази посока, заяви Кътев и съобщи, че до края на декември м.г. по програми на трудовата заетост са работили 3200 човека в София-област, а в момента са 3001 места.

През тази година по тази програма за областната администрация ще работят 141 лица, за общините 1343, а 851 лица са в аварийни групи. Общата бройка на заетите по програмата е 2 194. В частни фирми и неправителствени организации са заети 191 лица, в държавните лесничейства 592 безработни, а броят на личните асистенти се запазва както миналата година - 353-ма.

Споделяне

Още от България