12 непалски заложници в Ирак са екзекутирани, съобщи ислямистки сайт

Ислямистки интернет сайт излъчи снимки и видеозапис на екзекуцията на 12 непалски заложници в Ирак. На видеозаписа се вижда един обезглавен труп и други 11 трупа на хора, които явно са застреляни с автомат.

Зад тях стои маскиран мъж в камуфлажен костюм, който прерязва гърлото на мъж със завързани очи, който е повален на земята, предаде АП.

Автентичността на записа не е доказана.

"Ние изпълнихме присъдата на Господ срещу 12 непалци, които дойдоха от тяхната държава да се бият с мюсюлманите и да служат на евреите и християните...почитайки за свой Бог Буда", се казва в изявлението на групировката Джаиш Ансар ал-Суна.

Групировката обещава да продължи битката срещу американците в Ирак.

"Днес Америка използва своята сила, както и чужда помощ, за да се бори с исляма при своята така наречена война срещу терора, която не е нищо друго, а кръстоносен поход срещу мюсюлманите", се посочва още в изявлението.

В края на четириминутния видеорепортаж мъж чете зад кадър изявление, че ще се борят срещу иракското правителство.

"Ние ще работим за унищожаването им до последния боец", заявява гласът.

Ияд Мансур, генералният директор на базираната в Йордания Morning Star Company, която е наела 12-те непалски работници за работа в Ирак, твърди, че няма никаква информация за тяхната екзекуция.

"Шокиран съм да чуя това. Последното, което чух, беше, че непалското правителство е в контакт с иракски духовници и други представители и се опитва да уреди освобождаването на 12-те мъже", заяви той пред АП.

Министърът на външните работи на Непал Пракаш Шаран Махат каза, че неговото правителство се обърнало към арабската телевизия Ал Джазира да помогне за установяване на връзка с похитителите, когато за пръв път е излъчен запис за отвличането на непалските граждани.

Новината за убийството на непалските заложници във вторник става на фона на кризата с двамата френски журналисти, отвлечени в Ирак, чиито похитители искат Франция да отмени забраната за носене на мюсюлмански забрадки в училищата.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?