12 новоизбрани губернатори в Бразилия яхнаха популистката вълна "Болсонаро"

Новият губернатор на Рио де Жанейро Вилсон Витзел

Дванадесет от 27-те губернатори, избрани на всеобщите избори в Бразилия, включително губернаторите на трите щата с най-голямо население, яхнаха популистката вълна "Болсонаро", заявявайки публично подкрепата си за кандидата на крайната десница на президентските избори, които той спечели, предаде Франс прес.

Социаллибералната партия на Жаир Болсонаро за първи път ще има трима губернатори - в южния щат Санта Катарина и в малките амазонски щати Рорайма (на север) и Рондония (на запад).

Ефектът "Болсонаро" обаче се почувства най-вече в богата югозападна част на Бразилия, където кандидатите на други партии се наложиха, след като обявиха, че подкрепят бившия капитан от армията.

Най-забележителният пример за внезапен възход е новият губернатор на Рио де Жанейро - почти никому неизвестният през август Вилсон Витзел, за когото тогава смятаха да гласуват едва 3 процента от участниците в допитванията. През септември обаче всичко се промени, след като той започна открито да подкрепя крайнодесния кандидат-президент, като дори участва в улични предизборни прояви със сина на Жаир - Флавио Болсонаро, избран впоследствие за сенатор.

На първия тур на изборите на 7 октомври бившият федерален съдия предизвика огромна изненада, завършвайки първи с 39 процента от гласовете, при положение, че допитванията тогава му отреждаха трета позиция с не повече от 12 на сто подкрепа. В неделя той беше избран с близо 60 процента от гласовете, побеждавайки бившия кмет на Рио Едуардо Паес.

Петдесетгодишният Витзел обаче не се ползва с единодушна симпатия сред приближените на новоизбрания президент, който за разлика от сина си отказа да го подкрепи открито.

В Сао Пауло, най-богатият и населен бразилски щат, Жоао Дориа също яхна вълната "Болсонаро" и спечели 52 процента от гласовете в двубоя си с десноцентриста Марсио Франша. Въпреки недоволството на някои членове на неговата Бразилска социалдемократическата партия (БСДП), вечерта след първия тур той заяви подкрепата си за Болсонаро. Това накара кандидатът на БСДП за президентския пост Хералдо Алкмин, който получи по-малко от 5 процента от вота, да го нарече "предател", но се оказа решаващо за спечелването на втория тур.

Във втория най-населен щат Минас Жераис Ромеу Зема от "Партидо Ново" (дясна формация, учредена през 2015 г. с подкрепата на мнозина шефове на компании) излезе от анонимност и в неделя беше избран триумфално с над 70 процента от гласовете, благодарение на подкрепата си за Болсонаро.

Въпреки че нейният представител Фернандо Адад изгуби от Болсонаро, лявата "Партия на трудещите се" има най-много губернатори - четирима, всичките в североизточната част на страната, крепост на излежаващия присъда в затвора бивш президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят