12 от новоизбраните депутати са били сътрудници на ДС

12 от новоизбраните депутати са били сътрудници на ДС

12 от новоизбраните 240 народни представители са били сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС), съобщи в събота сайтът desebg.com, позовавайки се на своя справка в обявените от комисията по досиетата данни.

И четирите парламентарно представени партии имат депутати с досиета. ГЕРБ вкарва 3-ма сътрудници на комунистическите тайни служби, БСП и ДПС по 4-ма, а "Атака" – един. В изборните листи политическите сили бяха издигнали още повече кандидати, свързани с ДС: ГЕРБ - 6, БСП - 15, ДПС - 16, "Атака" - 4.

Депутатите от ГЕРБ с агентурно минало са Любомир Христов, избран от листата в Шумен, Румен Иванов, излъчен от Добрич и Стефан Дедев, издигнат в Пловдив.

Според данните, обявени от комисията по досиетата, Христов е резидент "Хари" на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1981 г. Иванов пък е бил щатен служител на Областно управление на МВР-ДС в Толбухин (Добрич) от 1987 г., а Дедев - щатен служител в граничен отряд от 1987 г. Последните двама бяха депутати от ГЕРБ и в предишния парламент.

Народните представители от БСП, свързани с репресивния апарат на бившия тоталитарен режим са Минчо Минчев, избран от листата във Враца, Росен Малинов, издигнат в 24-и МИР в София, Румен Гечев, излъчен от 24-и МИР в София и Христо Монов, избран в Бургас.

Минчев се е подвизавал в средите от ДС като агент "Арабаджиев" от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г. Малинов е бил съдържател на явочна квартира "Люляк" от 1988 г. Гечев пък е бил секретен сътрудник "Економов" на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1987 г., а Монов се е подвизавал като агент "Готов" на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1987 г.

Нито един от четиримата не е бил в предишния парламент. Тогава някои бяха кандидат-депутати. Гечев беше министър на икономиката в правителството на Жан Виденов. Психологът Монов до 2010 г. беше зам.-шеф на Агенцията за закрила на детето. Баща е на 20-годишния Андрей, убит в София от австралиеца Джок Полфрийман преди няколко години.

Депутатите от ДПС с агентурано минало са Ахмед Башев, издигнат в Благоевград, лидерът на партията Лютви Местан, избран в Кърджали, Рамадан Аталай, излъчен от Разград и Янко Янков, включен в партийната листа в Сливен.

Башев е бил агент "Манол" на Областно управление на МВР-ДС Благоевград от 1988 г. Местан се е подвизавал с агентурния псевдоним "Павел" във ВКР от 1979 г. Аталай пък е бил агент "Вергил" на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г., а Янков - нещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г.

Местан, Аталай и Янков бяха депутати и в предишния парламент, припомня desebg.com. Башев е кмет на община Гърмен. През март 2009 г. за кратко бе арестуван заради твърденията на лидера на РЗС Яне Янев, че в Рибново с неговата протекция се насажда радикален ислям.

Единственият депутат от "Атака", свързан с ДС е Станислав Станилов, който бе и в предишното Народно събрание. Той бе издигнат в листата в Габрово. В миналото Станилов е бил агент "Светлин" на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1986 г.

Споделяне

Още от България