12 задържани и 11 разследвани заради взривовете в Тянцзин

Снимка: ЕПА

Китайските власти наложиха мярка задържане под стража на 12 души във връзка с големите експлозии в склад за опасни вещества на компанията Жуйхай в град Тянцзин, предаде Ройтерс. Взривовете отнеха по последни данни живота на най-малко 139 души, а 34 души все още се издирват.

Сред задържаните под стража са членове на ръководството на компанията Жуйхай. Непосредствено след взрива те бяха призовани за разпит и още тогава те направиха изявление по държавната телевизия, в което признаваха, че са използвали политическите си връзки, за да получават разрешителни за дейност и да заобиколят правилата за безопасност.

Във връзка с експлозиите китайската прокуратура е започнала разследване и срещу 11 представители на обществените власти за злоупотреби с властта и небрежност. Сред тях са чиновници от различни сектори на местното управление /транспорт, безопасност на труда, пристанищни власти, митници/. След разследваните е и ръководителят на държавната компания, управляваща дейността на пристанището в Тянцзин. Имена не се посочват.

Взривовете станаха на 12 август и унищожиха част от пристанищната зона на Тянцзин. Околни жилищни квартали също пострадаха тежко. Силно токсични вещества попаднаха във въздуха и във водата на града и породиха безпокойството за здравето на 15-те милиона жители на Тянцзин, който е разположен на два часа път югоизточно от Пекин.

Складът за химикали, от който тръгнаха експлозиите, е съдържал около 700 тона силно токсичен натриев цианид измежду хилядите тонове други опасни химически вещества, според властите.

Този склад се намирал на по-малко от един километър от жилищни квартали и големи пътни артерии, което противоречи на нормите за безопасност, действащи в Китай. След катастрофата в Тянцзин Пекин се опита да постави акцента в пропуските, допуснати от местните власти и да заобиколи обвиненията за пропуски на национално ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят