12 загинаха при атентат срещу полицейско управление в Ирак

Най-малко 12 души загинаха и 10 бяха ранени при взрив на кола бомба пред полицейско управление в иракския град Рамади в понеделник.

Местни медицински източници твърдят, че 90% от жертвите са полицаи, които стояли на опашка за заплати при избухването на взрива.

Иракските сили за сигурност често са мишена на бунтовническите атаки, които по този начин пречат на новите власти да установят контрол в страната.

След военната операция на американски и иракски сили за прочистване на Фалуджа, в северен и централен Ирак избухна нова вълна от бунтовнически атаки.

Избори могат да се проведат само в части на Мосул

Американски военни командири в северен Ирак заявиха пред ББС, че насилието в Мосул подкопава усилията на правителството и международната общност за провеждане на общи избори на 30 януари.

През последните дни в Мосул бяха убити поне 57 души от иракските сили за сигурност, а няколко полицейски управления бяха обстрелвани или взривени.

Бригаден генерал Картър Нам заяви, че при настоящите условия избори не могат да проведени във всички части на Мосул.

Иракският Червен кръст успя да установи във Фалуджа първият център за подпомагане, три седмици след операцията на американските и иракските сили за възстановяване на правителствения контрол.

Градът остава под обсада, като лекарите и сестрите не могат да се движат свободно, за да лекуват ранени, каза говорител на Международния Червен кръст.

В понеделник американски войници убили двама иракчани, заподозрени, че залагат бомба край път в град Латифия, за да я взривят при преминаването на американски военен патрул. Това съобщи катарската сателитна телевизия Ал Джазира, цитирана от ДПА.

Американски морски пехотинци съобщиха, че са арестували 32 предполагаеми бунтовници и са убили няколко в провинция Бабил в неделя, предаде Асошиейтед прес.

В района, който се намира недалеч от Багдад, вече шести ден продължава операцията на коалиционните сили Плимут рок. При сблъсъците с бунтовниците са загинали двама американски морски пехотинци.

Говорителят на пехотинците капитан Дейвид Невърс съобщи, че също в неделя в района било открито скривалище с 512 130-милиметрови артилерийски снаряди. Почти без резултат е приключило издирването на оръжейни скривалища край река Ефрат, в което са участвали 40 морски пехотинци и 80 командоси от иракското вътрешно министерство, чието обучение приключило наскоро.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?