120 000 души в България злоупотребяват с амфетамини

120 000 са зависимите от амфетамин в България, сочат неофициални данни на терапевтичния център за наркозависими "Ново начало". Три пъти повече са хората, зависими от амфетамин, отколкото от хероин в света, според статистика на Европейската федерация на терапевтичните общности.

Възрастовата граница на наркозависимите е паднала, като често в центровете отиват деца на 13-14 години, които са в напреднал стадий на зависимостта си, обясни Желяз Андреев от "Ново начало".

"Няма много информация и много знания сред самите лекари за това как изглежда един зависим към амфетамин човек, за това как се третира. Много често последствията от амфетаминовата употреба се бъркат с различни психиатрични диагнози", уточни той.

Експерти коментират, че големият брой зависими от амфетамини у нас, за лечението на които не се взимат почти никакви мерки, са "бомба със закъснител".

Миналата седмица след няколкодневна употреба на амфетамини младеж от столицата уби майка си и сестра си.

Желяз Андреев разказва, че няма държавна програма за помощ на амфетаминозависимите.

У нас се предоставя терапия едва на 50 души от две организации - "Ново начало" и "Феникс", които са членове на Европейската федерация на терапевтичните общности.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?