1,3 милиона румънци са се прибрали, защото са останали без работа, искат да се върнат обратно

1,3 милиона румънци са се прибрали, защото са останали без работа, искат да се върнат обратно

Близо 1,3 милиона румънци са се завърнали в страната през последните два месеца, предимно защото са загубили работата си зад граница, в страни като Испания, Италия, Великобритания и Германия, в контекста на пандемията от новия коронавирус, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на статистика на компанията "eJobs".

Компанията констатира, че с разхлабването на ограниченията, въведени заради пандемията, румънците отново са започнали да търсят работа в чужбина, като 20 000 молби за работа са регистрирани само през май. Румънците са променили критериите, според които търсят работа, констатира компанията и посочва, че за разлика от ситуацията преди пандемията, медицинската застраховка вече е важен критерий.

"Уплашени от последиците, които пандемията предизвика в икономиките на страните, където са работели, но и от огромната вълна от заразявания, те се завърнаха у дома и започнаха на първо време да търсят работа в Румъния. С отмяната на мерките за карантина в много европейски страни се наблюдава увеличаване на броя на молбите за работа зад граница", посочва "eJobs".

"Една от основните промени сега е, че след като решат да емигрират, хората търсят сигурност, че работодателят ще им предложи здравно осигуряване или че ще имат достатъчно висока заплата, за да си позволят медицински грижи или хоспитализация в случай на заразяване с новия коронавирус. Преди епидемията подобни условия бяха редки при търсенето на работа зад граница", казва Богдан Бадя, изпълнителен директор на "eJobs".

В момента най-търсени са работни места в Германия, Франция, Великобритания и Гърция. Ако допреди няколко години Испания и Италия доминираха в класацията, сега тези страни са едва на 8-мо и 9-о място в предпочитанията на румънците, изпреварени от Австрия и Белгия, отбелязва Бадя.

Друга наблюдавана промяна е търсенето на специалисти в сферата на медицината. Близо 4000 работни места в тази сфера бяха обявени само през май. Следващата най-търсена категория са квалифицираните работници, кандидати, които да работят в сферата на производството, с опит в строителството и инсталациите, допълва изпълнителният директор на "eJobs". Очаквано е намаляло търсенето на работници в сферата на туризма, на детегледачки и в сферата на домакинството, констатират в "eJobs".

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?