$1,3 млрд. приходи от туризма очакваме тази година

1,25 - 1,3 млрд.долара се очаква да достигнат приходите от международен туризъм в България през тази година, съобщи зам.министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов на международната туристическа конференция "България - страна на мечтите", която започна днес в София. България е сред 60-те държави в света с годишни приходи от туризъм, надхвърлящи 1 милиард долара.

Чуждестранните инвестиции в отрасъла от 1992 г. досега са само 137 млн.долара, от тях 40 млн. са инвестиции на зелено.

Най-голям потенциал за инвестиции по думите на Хаджиниколов има в балнеолечебния, културния ,селския и алтернативния туризъм, на които засега се падат едва 20% от легловата база и от приходите. Зам.министърът припомни, че 5% от територията на България са национални паркове и резервати, има изградени екопътеки с обща дължина 37 км. Над 40 хил. са паметниците на културата в страната ни, която разполага и с 1600 минерални извора.

70% от легловата туристическа база е на черноморското крайбрежие, а 40% от валутните приходи от отрасъла са през юли и август.

До септември ще се разработи национална стратегия за развитие на отрасъла, която ще бъде внесена за одобрение в парламента. Основни акценти в нея ще бъдат развитието на туризма на регионален принцип, пренасянето от морето към вътрешността на страната, изграждането на инфраструктура, система за цялостно стимулиране на инвестициите в отрасъла, програми за мениджмънт на фирмите и за квалификация на персонала, акцент върху рекламната дейност, както и изграждане на национална информационно-резервационна система.

До края на март ще бъде готова и програма за сигурността в курортите, която се подготвя от Министерството на икономиката, МВР и общинската Администрация, каза още Хаджиниколов, цитиран от БТА.

Хаджиниколов цитира и прогноза на Световната организация по туризъм, според която до 2020 г. България ще привлича по 10,6 млн. туристи годишно. През миналата година броят им бе 2,8 млн.души.

Туризмът е водещ отрасъл за България, затова правителството ще създаде единна национална политика за неговото развитие, каза при откриването на конференцията премиерът Симеон Сакскобургготски. Туристическият бизнес е важен за икономическото развитие на страната и е механизъм за създаване на работни места, което е един от приоритетите на правителството, допълни премиерът. Кредитиране на проекти за развитие на материалната база в отрасъла, стимулиране на малкия и среден бизнес, подготовка на кадри в хотелиерството и ресторантьорството са сред основните задачи на кабинета за развитието на отрасъла.

Премиерът припомни, че се разработва нов закон за туризма, както и нормативна база за изграждане на специализирана инфраструктура.

Пред участниците в конференцията вицепремиерът Николай Василев изрази надежда че растежът на туристическата индустрия през тази година ще е по-висок от очакваното и припомни, че ръстът на българската икономика през 2000 и 2001 г. се дължи до голяма степен на растежа в туризма.

Във видео обръщение до конференцията бившият президент на САЩ Бил Клинтън пожела успешно бъдеще на България. В послание до форума новоизбраният български държавен глава Георги Първанов подчерта, че в страната има консенсус по приоритетността на отрасъла.

Споделяне

Още от Бизнес