Британски вестник отново бие тревога за имиграцията

1,3 на сто от населението в Източна Европа се е изнесло във Великобритания

1,3 на сто от населението в Източна Европа се е изнесло във Великобритания

Британският таблоид "Дейли мейл" отново бие тревога за нашествието от източноевропейци на Острова. Вестникът цитира данни, според които 1,3 процента от цялото население на страните от бившия съветски блок, които сега членуват в ЕС, се е преселило в Обединеното кралство.

Това означава, че един от всеки 75 души, родени в осемте източноевропейски страни, приети в ЕС през 2004 г., сега живее във Великобритания. Тази цифра вероятно е още по-висока, тъй като данните, цитирани от вестника, са взети от статистика отпреди три години. За отделни страни процентът е още по-висок.

Един от всеки 30 литовци, намиращи се където и да е в Европа, включително и собствената им страна, сега живее на Острова, както и един от всеки 30 латвийци, един от всеки 60 поляци и един от всеки 200 унгарци, твърди вестникът, цитиран от БТА.

В Обединеното кралство сега живеят 654 000 поляци от общо 41,5 млн., или 1,6 процента от общия им брой в Европа, както и 108 000 литовци - 3,4 процента от общия им брой.

Цитират се и съвсем пресни данни - от сряда, на независимия Център за изучаване на миграцията при Оксфордския университет, според които британските власти дават гражданство на повече имигранти от всяка друга страна от ЕС. През 2012 г. британски паспорти са получили 193 000 чуждестранни граждани. Като цяло от 2000 г. насам над 2,1 млн. имигранти са получили британско гражданство. Това, пише вестникът, е резултат от свалянето на граничния контрол преди 10 г.

"Дейли мейл" не дава конкретни данни за българи и румънци, но твърди, че те също са допринесли за рязкото увеличение на броя на имигрантите, дошли на работа във Великобритания. Това нашествие слага голямо бреме върху обществените услуги, включително Националната здравна система, училищата, жилищата, отбелязва "Дейли мейл".

Като цяло в момента на Острова живеят 1 077 000 имигранти от Източна Европа срещу 167 000 през 2004 г. Вестникът цитира д-р Карлос Варга-Силва, директор на оксфордския център, според когото миграцията от Източна Европа не е нов феномен за Великобритания. Поляците са били втората по големина в Обединеното кралство група хора, родени в чужбина, след ирландците още при преброяването през 1951 г. Но мащабът на промяната, настъпила през последните 10 г., е значителен, казва той.

Вестникът отбелязва, че мащабите на имиграцията от Източна Европа са проблем и за самите страни там. Висши политици от тези страни са повдигали пред британския премиер Дейвид Камерън въпроса, че това е "изтичане на мозъци", което вреди на новите членки на ЕС. Това според вестника сочи, че тези страни могат да подкрепят предлаганите реформи на имиграционната политика в ЕС.

Цитиран е литовският премиер Алгирдас Буткевичус, който миналата седмица е говорил публично за това, че огромна част от населението на страната му се е изнесло във Великобритания през последните години.

Даунинг стрийт потвърждава, че и други страни от ЕС са изразили загриженост, че имат проблем с обратен знак на този, с който се е сблъскала Великобритания. Камерън е обещал, че ще постави въпроса за реформа на имиграционните правила в центъра на усилията си за предоговаряне на британските отношения с ЕС, отбелязва "Дейли мейл".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа