13 от най-задлъжнелите болници ще се разплатят до края на годината

Здравният министър Анна-Мария Борисова обяви на среща с доставчиците на медицински изделия и консумативи в четвъртък, че 13 от най-задлъжнелите към фирмите болници ще се разплатят изцяло до края на годината.

Осем от лечебните заведения ще уредят финансовите си проблеми до септември, а останалите пет - до декември. Още четири болници ще приключат с дълговете до март 2011 г., а други три - до средата на следващата година. Това сочат погасителните планове на болниците за забавените им плащания, които са били представени в здравното министерство преди дни.

От министерството съобщиха, че Борисова е разговаряла лично с директорите на 22 от болниците - най-големи длъжници и е обсъдила с тях конкретни пътища за преодоляване на проблемите.

Преди седмица дистрибуторите обявиха, че голяма част от фирмите са спрели да зареждат със стока заради големите дългове на болниците към тях, надхвърлящи 100 млн. лева. Те се заканиха, че от 10 юни започват първите съдебни искове за вземане по съдебен ред на дължимото.

Министърът е информирал фирмите, че се предвижда лечебните заведения с държавно участие да купуват лекарствени продукти и медицински изделия по нов ред, включващ единна методология и критерии по тържните процедури, както и въвеждане на единен регистър на медицинските изделия с посочени пределни цени. “Всеки мениджър трябва да си прави сметка какво купува и на каква цена“, е заявила Анна-Мария Борисова пред фирмите.

Споделяне

Още по темата

Още от България