1/3 от парите са се върнали в банките след паническото теглене през юни

Няма ръст на потреблението, част от вложенията са пренасочени по сметки в чужбина

1/3 от парите са се върнали в банките след паническото теглене през юни

След паниката с тегленето на пари от Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ) през юни, през юли в банките са се върнали обратно 369 млн. лв. Това показват данните на БНБ.

През юни от банките у нас бяха изтеглени 1.043 млрд. лв., което се случи за първи път от средата на 2009 г. Това беше рекорден отлив на средства, ако се вземе предвид фактът, че през последните години българите спестяваха средно между 3 и 5 млрд. лв. годишно в банковата система.

Малка част от останалите 674 млн. лв. са отишли в потребление, показват данните на НСИ и наблюденията на търговците. През юли НСИ отчете дефлация от 1% на годишна база и скромен ръст от 0.4% на месечна. Разходите на домакинствата също се свиват през второто тримесечие с 4.4% на годишна база. Продажбите на имоти отбелязват спад от 2% на годишна база в периода април - юни.

Част от изтеглените средства са отишли по сметки в чужбина, други са поставени в сейфове, а при по-големите се наблюдава раздробяването им в депозити до гарантираните 100 хил. евро в няколко банки, коментираха банкери пред Mediapool. Техните очаквания са с успокояването на обстановката средствата да се върнат отново в банковата система, каквато тенденция вече се наблюдава през юли.

Политическата и икономическата несигурност, както и санкциите на Европейския съюз срещу Русия продължават да оказват негативно влияние на нагласите за харчене сред потребителите и за инвестиции от страна на бизнеса, коментира Валентин Съйков, управител на агенцията за недвижими имоти "Имоти" ООД, пред Mediapool. Според него хората предпочитат да си държат парите за по-сигурно в "бурканбанк", докато отмине политическата и икономическа несигурност.

Завръщането на парите в банките

Депозитите на неправителствения сектор възлизат на 57.352 млрд. лв., което е ръст от 0.65% повече спрямо юни и с 6.9% в сравнение с юли 2013 г., сочат данните на БНБ.

Спестяванията на населението са нараснали със 124 млн. лв. през юли, спрямо предходния месец, когато бяха изтеглени 478 млн. лв. и достигат 38.708 млрд. лв.

Нефинансовите предприятия са депозирали най-много пари през юли – 230 млн. лв., което е около две трети от общата сума, но е по-малко от изтеглените през юни 334 млн. лв.

Най-скромно е увеличението на спестяванията на финансовите предприятия, които се увеличават с 15 млн. лв. през юли, при изтеглени 231 млн. лв. през юни. Спрямо година по-рано техните средства се свиват с 6.1% на годишна база.

Според финансиста Стоян Александров двете най-големи банки - "Уникредит Булбанк" и ДСК, са най-облагодетелствани от изтеглянето на парите в КТБ и ПИБ (които бяха четвърта и съответно трета по големина български банки).

БНБ не следи месечното движение на парите във всяка една банка, но тримесечните им данни потвърждават това. В периода април – юни най-много пари са влезли в "Уникредит Булбанк" - над 500 млн. лв., следвана от "Юробанк България" – с над 231 млн. лв. и "Алианц Банк България" – със 158 млн. лв. ПИБ също е привлякла средства - малко над 103 млн. лв., като това се дължи на постъпленията от "институции, различни от кредитните", като в тази графа на БНБ влизат фирми и държавни структури.

Търговците: Парите не са при нас

Надеждите на търговците, че изтеглените от банките над 1 млрд. лева през юни ще се насочат към покупка на нови коли, мебели, дрехи и имоти не се оправдават. "За съжаление, парите не дойдоха при нас" – бе най-честият коментар на търговци пред Mediapool.

При някои сезонни стоки като хладилници и преносима техника имаме ръст на продажбите спрямо година по-рано от 5 до 10% през последните месеци, но това го отдаваме по-скоро на летния сезон, отколкото на тегленето на пари от банките, коментира управителят на "Технополис" Божидар Колев. Той отчете спад при продажбата на телевизори спрямо миналата година, когато имаше бум заради цифровизацията на ефира.

Продажбите на мебели в "Айко" са на обичайните си нива, коментира маркетинг - мениджърът на мебелната верига Петър Василев. По думите му периодът с тегленията на пари от банките по-скоро се е отразил негативно на бизнеса им, защото продажбите точно тогава паднали.

Няма активност и при покупката на нови автомобили, твърдят дилъри. "За съжаление, парите не са тук", коментира Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители у нас.

Данните на КАТ сочат, че скъпите коли се купуват предимно в чужбина и се внасят от там. За първите шест месеца на годината са регистрирани 16 295 нови автомобила, като сред тях има едно ново "Ферари", 14 бентлита и 54 поршета. Асоциацията на производители на автомобили в Европа отчете ръст от 15.2% на новите коли у нас спрямо първото полугодие на 2013 г. Според Калина Йорданова , маркетинг директор на "Рено Нисан България" ръстът се дължи предимно на корпоративни сделки, тъй като около 70% от пазара на нови коли се държи от тях. Нейните наблюдения също не отчитат повишени продажби на нови автомобили сред населението.

Няма необичаен ръст при продажбата на дрехи и обувки през последните месеци. Всичко е в рамките на нормалното, твърдят търговци, като някои от тях дори се оплакват от паднали обороти.

Данните на НСИ показват, че домакинствата са харчили средно по 35 лв. на човек за обувки и дрехи през второто тримесечие на годината, което е с 0.1% повече спрямо година по-рано.

Мотивация за ново жилище

Единствено брокерите на имоти са усетили раздвижване, но то е било по-скоро в мотивацията на купувачите да затворят по-бързо вече започнати сделки, докато за бум в сектора не може да се говори.

Данните на Агенцията по вписванията показват ръст на сделките с имоти през второто тримесечие на годината спрямо първото с 34%, но на годишна база се отчита спад от 2%. Обяснението на брокерите е, че това се дължи основно на забавянето на пазара на земеделски земи, докато при жилищните имоти има ръст на продажбите в големите градове.

През юли отчитаме ръст при покупката на жилища основно в София с 10%, коментира Николай Пехливанов, собственик на "Грийн лайф". Според него основният ефект от банковата паника е, че е мотивирал клиентите да вземат по-бързо решение за затваряне на сделката за покупка на жилища. Ако по-рано това отнемаше между три и шест месеца, то сега те влязоха в ритъма отпреди кризата и сделките се затварят обикновено за около месец и половина, каза Пехливанов.

Пазарът на имоти остава стабилен, няма нито бум, нито срив след тегленето на парите от банките, коментира Валентин Съйков, управител на "Имоти" ООД. Неговите наблюдения са, че дори има изтеглени оферти на продавачи на жилища от пазара, заради несигурността в банковата система.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес