13 палестински групировки обявиха "всеобща мобилизация" срещу Израел

Съюз от 13 палестински групировки призоваха жителите на окупираните територии "към всеобща мобилизация" за борба с Израел. Призивът е отправен към всички, включително и към представителите на службите за сигурност. Всички трябва да се сплотят и да се включат в борбата с "ционистката интервенция и блокада", се казва в разпространена в Газа съвместна декларация.

Сред подписалите я са представители на ислямисткото движение Хамас и на движението Фатах, което влиза в оглавяваната от Ясер Арафат Организация за освобождение на Палестина.

Групировките поискаха от палестинския лидер освобождаването на лидера на радикалния Народен фронт за освобождение на Палестина Ахмед Саадат, който бе арестуван от палестинските сили за сигурност по подозрение, че е замесен в убийството на израелския министър на туризма Рехавам Зееви.

Палестинец почина от раните си, получени при обстрел, вероятно от палестински полицаи близо до затвора в Наблус, съобщи АФП.

Двадесет и седем годишният мъж е починал от рана от куршум в главата. Той бил прострелян, докато участвал в многохилядна демонстрация с искане за освобождаването на ислямистки активисти от затвора в Наблус, уточнява агенцията.

Вчера при акция на израелската армия бяха убити четирима активисти на Хамас, които бяха определени от армейски говорител като едни от най-опасните терористи специализирани в бомбени терористични атентати.

По-късно млад палестинец член на въоръженото крило на Ал Фатах - Бригадите на мъчениците от Ал Акса и член на палестинските силите за сигурност откри огън по минувачи на централна улица в Западен Ерусалим. При нападението имаше 16 ранени, двама от които починаха по-късно. Палестинският терорист беше убит от израелската полиция в близост до мястото на нападението.

Държавният департамент на САЩ осъди вчерашния терористичен акт в Ерусалим и предупреди палестинския лидер Ясер Арафат, че е крайно време да се намеси, за да спре насилието в Близкия изток.

Говорителят на Държавния департамент Ричард Баучър подчерта, че единствено от палестинския лидер зависи дали най-после ще се сложи край на неоправданите убийства на невинни хора. Баучър припомни също, че Арафат още не е дал обяснения във връзка с предотвратения от Израел опит за незаконна доставка на ракети, експлозиви и други оръжия в контролираните от палестинците територии.

Израелските служби за сигурност настояват, че заловеното оръжие на кораба Карин-А в Червено море е било предназначено за терористични атаки.

Държавният секретар Колин Пауъл подкрепя изцяло израелската версия, но се въздържа да коментира дали Арафат е замесен.

Бившият израелски премиер Ехуд Барак, който докато беше на власт направи големи отстъпки на палестинците, също разкритикува остро Ясер Арафат. "Може би е дошло времето да погледнем истината в очите и да заявим, че той е завършен терорист", заяви Барак на излизане от среща с Колин Пауъл.

Руското външно министерство също призова днес палестинския лидер Ясер Арафат да вземе мерки, за да спре терористичната дейност на екстремистите, които действат от територията на палестинската автономна власт. Агенциите цитира писмена декларация на говорителя на руското външно министерство Александър Яковенко, в която освен това се призовава Израел да се откаже от политиката си на изолиране на Арафат и да поднови политическият диалог с палестинците.

"Палестинско-израелската конфронтация достигна небивало равнище", се казва в декларацията. "Ако не бъдат взети спешни мерки за намаляване на напрежението, положението може да стане неконтролируемо", се подчертава още в документа на руското външно министерство.

Днес руският специален пратеник за Близкия изток Андрей Вдовин замина отново за района.

Руският министър на външните работи Игор Иванов, който е на посещение в Испания заяви, че Русия, САЩ и ЕС работят, както никога досега, в тясно взаимодействие за съживяване на близкоизточния мирен процес, но изрази пожелание за още повече усилия. "Трябва да продължим още по-настойчиво тези усилия, тъй като нека си признаем, засега не сме постигнали кой знае какъв успех", посочи Иванов.

Днес в Страсбург върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана се срещна с израелския външен министър Шимон Перес. Солана характеризира обстановката в Близкия изток като "много сериозна" и заяви, че трябва да се намери изход от спиралата на насилие.

По-късно сутринта Шимон Перес говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ и поиска от палестинското ръководство да постави под контрол всички въоръжени групировки. Израел не може да преговаря под заплахата на оръжията, каза още Шимон Перес пред депутатите от ПАСЕ. Според него една обща позиция на САЩ, Русия, Европа и други страни срещу терористичните действия в Близкия изток ще помогне на палестинците да излязат от хаоса, в който се намират. Израелци и палестинци ще могат да преговарят сериозно едва след като бъдат неутрализирани терористичните групи, каза Перес Утре се очаква в Страсбург пред ПАСЕ да говори и палестинския министър по въпросите на местното управление Саеб Еракат.

На пресконференция след изказването си пред ПАСЕ Шимон Перес каза, че се е срещал тази сутрин с върховния представител на ЕС по общата политика в областта на външните отношения и сигурността Хавиер Солана. На срещата Перес настоял за координиране на позициите между САЩ и Европа срещу тероризма в Близкия изток.

Израелците и палестинците са на крайно противоположни позиции и мирният процес е спрял, заяви днес Жозеп Пике, външният министър на Испания, която е ротационен председател на ЕС. Припомняйки, че ЕС осъди най-новите демонстрации на сила от страна на Израел, Пике допълни, че тази позиция на съюза е породила на моменти "голямо напрежение" в разговорите му с Шарон.

Според Пике международната общност няма друг избор освен да настоява за седемдневно прекратяване на огъня и подновяване на мирния процес при ясни и недвусмислени условия.

Вчера Европейският съюз обяви, че може да поиска от Израел да плати щетите, които неговата армия е нанесла със своите сухопътни операции и въздушни нападения на палестински обекти, изградени с финансовата помощ на ЕС. Говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро заяви, че този въпрос ще бъде обсъждан от външните министри на общността на срещата им на 28 януари.

Днес говорителят на Европейската комисията Гунар Виганд посочи в Брюксел, че щетите възлизат на 17,3 милиона евро.

Споделяне

Още от Свят