13 печатни медии питат в кои банки са парите на държавните фирми

Заявление за достъп до обществена информация изпратиха до финансовия министър Симеон Дянков националните и регионалните медии, членове на Съюза на издателите в България, съобщиха от съюза в четвъртък.

Медиите питат в кои търговски банки са депозитите на държавните дружества и предприятия като "Летище София", "Български пощи", "Булгаргаз", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, БДЖ, НКЖИ, министерствата и други, как са избрали обслужващите търговски банки, каква е общата сума на депозитите в тях към 31.12.2009 и към 31.03.2010 г.

Искането, което е подадено на основание Закона за достъп до обществена информация, е подкрепено от вестниците ″Труд″, ″24 часа″, ″Стандарт″, ″Сега″, ″Капитал″, ″Дневник″, ″Земя″, ″Дума″, ″Новинар″, ″Марица″, ″Струма″, ″168 часа″, списание ″Тема″.

В публикация на в. ″Капитал″ от средата на миналата година става ясно, че около 60% от парите на най-големите държавни фирми са в три банки - Корпоративна търговска банка, Инвестбанк и Централна кооперативна банка.

Логично сред изданията, които търсят отговор в кои банки са парите на държавните фирми, не са тези от кръга ″Монитор″ на Ирена Кръстева и сина ѝ Делян Пеевски, а фактически контролиран от шефа на Корпоративна банка Цветан Василев.

Неотдавна тези издания създадоха Съюз на вестникарите и разпространителите на печатни издания, оглавяван от Пеевски. В съюза влизат вестниците ″Монитор″, ″Телеграф″, Политика″, ″Меридиан мач″, ″Борба″, ″Засада″ (бившият ″Експрес″), неотдавна придобитият ″Уикенд″. Кръстева чрез компанията си ″Обединени български вестници″ притежава и печатницата на ИПК ″Родина″.

Обществена тайна е, че придобиването на вестниците плюс две телевизии (ВВТ и ТВ7) от Кръстева стана с финансовата подкрепа на Корпоративна банка. Самият председател на Надзорния съвет на банката Цветан Василев винаги е отричал, че има нещо общо с тези покупки, макар че имаше период, в който директно присъстваше в управата на ИПК ″Родина″.

Последната придобивка на Корпоративна банка вероятно е радио и телевизионното разпръскване, което бе обособено в рамките на ″Виваком″ в дружеството НУРТС. 50% от него бе продадено на офшорна компания, а фирмата на Цветан Василев ″Бромак″ бе представител в България на офшорния купувач.

Корпоративна банка бе сред толерираните от предишното правителство. Ведната след изборите вестниците на Кръстева и Пеевски от критици на Бойко Борисов се превърнаха в първи негови поддръжници. Което пък може да означава, че банката не е загубила позициите си като обслужваща държавния сектор.

Споделяне

Още от България