13 присъди за атентата срещу "Шарли ебдо"

13 присъди за атентата срещу "Шарли ебдо"

Парижки съд определи затвор от четири години до доживот на 13 съучастници, осъдени за подпомагане на братята Куаши и Амеди Кулибали, които избиха карикатуристи в сатиричния седмичник "Шарли Ебдо" и клиенти в еврейски супермаркет в началото на 2015 г., съобщи АФП. 14-ият обвиняем не беше осъден в сряда, тъй като съдът го счете за вече осъден на отделен процес през януари.

Али Риза Полат, обвинен от прокурорите, че е дясна ръка на един от нападателите, беше осъден за съучастие в терористични престъпления и получи 30-годишна присъда. Съдът даде същия срок задочно на Хаят Бумедиен, партньор на един от нападателите. Тя избяга в Сирия след атентатите.

Присъда доживотен затвор е дадена на друг главен заподозрян Мохамед Белхусин, въпреки че той също е съден задочно и се предполага, че е мъртъв в Сирия.

Общо 14 заподозрени съучастници са подсъдими за нападенията, трима от тях задочно. Всички присъстващи в съда бяха осъдени за ролята им в подкрепа на убийствата.

14-ият обвиняем, Мехди Белхусин, братът на Мохамед и също предполаган за мъртъв, не беше осъден в сряда, тъй като съдът го счете за вече осъден на отделен процес през януари.

Съдените бяха обвинени в подпомагане на братята Саид и Шериф Куаши, които извършиха клането в "Шарли Ебдо", и техния съучастник, взелият заложници в супермаркета Амеди Кулибали.

И тримата нападатели бяха убити от френските сили за сигурност след нападенията. 

Братята атакуваха редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо" през зимата на 2015 г. и убиха 12 души. Те обявиха, че са от "Ал Кайда".

От техните ръце загинаха известни карикатуристи като Шарб и Жорж Волински. Нападението беше предизвикано от публикувани от изданието карикатури на пророка Мохамед.

"Не дойдохме тук с желание за отмъщение, а с желание да видим правосъдие", каза Ришар Малка, адвокат на "Шарли Ебдо".

След нападението срещу "Шарли Ебдо" съучастник на братята Куаши Амеди Кулибали застреля полицайка в град Монруж. Той разстреля и четирима заложници в еврейски супермаркет в югоизточен Париж.

Както се изясни, неговата партньорка Хаят Бумедиен е била активна помощница в терористичния акт.

Общо 17 души бяха убити в двата дни на терор, а атаките дадоха началото на серия от тежки терористични актове в Европа.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?