13 роми се прибират у нас от Франция

13 роми се прибират у нас от Франция

Група от 13 български роми ще се върне от Франция в сряда с полет от Париж до Варна. На 10 септември до морската столица ще бъдат транспортирани още 12 роми, а последната група от 16 души ще пристигне в София на 17 септември.

До края на месеца Париж се готви да репатрира около 700 роми от Румъния и България след предприетите от края на юли мерки срещу около 50 незаконни ромски лагера във Франция.

Ромите, които се връщат в България и Румъния получават "хуманитарна помощ за завръщане" от 300 евро за възрастен и 100 евро за дете.

Междувременно в сряда министърът на външните работи Николай Младенов коментира, че връщането на ромите не ограничава свободното движение в ЕС.

“Аз вчера говорих с френския министър по европейските въпроси Пиер Льолуш, с който имаме много добър контакт. Говорихме по две причини. Първата причина е, защото исках да го уверя, че нашето разбиране във връзка със ситуацията, която се създаде във Франция и във всички подобни ситуации е, че всички български граждани, дали те се намират на територията на България или на друга страна на ЕС, са длъжни да спазват законите на тази страна и европейските изисквания. От 2004 г. има директива, която казва, че има свободно движение на хора в ЕС, но всеки, който отиде в друга страна след един период, мисля, че беше 3 месеца, трябва да може да се издържа, да има адресна регистрация, да живее някъде и, разбира се, да не нарушава другите закони“, каза Младенов пред Нова телевизия.

“На базата на тази директива, ако това се случи в България, България има правото да върне чужди граждани в други страни, както и други страни към България“, коментира той.

Той допълни, че настоящата ситуация засяга “несравнимо по-малко количество“ български граждани, отколкото граждани на други страни от ЕС.

Младенов съобщи, че представители на нашето посолство в Париж са обиколили през последните седмици ромските лагери, за да установят връзка с хората. “Няма до този момент български граждани, които са върнати насилствено в България“, посочи той.

“И според мен целият проблем се експонира по един неправилен начин, защото, от една страна, това е вътрешнополитически дебат във Франция, в който малко, извинявайте за израза, се набутваме и ние. Второ, защото няма връзка между това, което ние правим, за да станем член на Шенген, и тази ситуация. Тази връзка понякога се прави в някои изявления, в медийни тълкувания, но такава не съществува. И това беше становището на Европейската комисия преди един или два дни“, допълни Младенов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?