13 ромски организации напускат Съвета по етническите въпроси

13-те ромски организации членове на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси при Министерския съвет официално ще депозират заявленията си за напускане на структурата на 7 май. Това обявиха във вторник от новосформираното Обединение на ромсите организации "Промяна", което включва 38 ромски организации.

Те са недоволни, че от години Националният съвет само имитира дейност и не прави нищо за изпълнение на Националната стратегия за интеграция на ромите. По същата причина в началото на месеца представители на ромските организации напуснаха демонстративно заседанието на съвета по повод Деня на ромите.

“Години наред съветът имитира дейност и не подпомага реално интеграционния процес на ромите“, каза Деян Колев от Центъра "Амалипе" - Велико Търново. Той обясни, че са отправени конкретни предложения за административни и институционални промени в дейността на съвета, които са внесени до премиера и всички заинтересовани страни.

"На тази подадена ръка отговор досега няма. По типичния бюрократичен начин секретариатът на съвета формира работна група от 15 души за оптимизиране на дейностите само с един представител на ромската общност, определен от тях", посочи Колев.

“Оставаме отворени за консултации, ще продължим да настояваме за прилагането на конкретните наши предложения, които срещат широка подкрепа сред ромската общност“, допълни той.

“Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси е една куха чиновническа структура, в която всичко се основава на устройствен правилник, в който не се вземат под внимание предложенията на представителите на другите етнически групи, а на секретариата, в който няма представители на малцинствата“, заяви Стела Ковачева, бивш заместник-председател на съвета.

“Предлагаме да се създадат държавна агенция и комисия за мониторинг, която да следи за изпълнението на стратегията и осигуряваните средства по нея“, посочи тя.

Ромските организации поискаха да могат да участват в обществено-политическия живот на страната, както и държавата да реагира срещу убийства, породени от етническа омраза. По техни данни тези убийства са станали осем, като припомниха последния случай, при който съсед изби цяло ромско семейство в кв. "Димитър Миленков" в София.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?