13-ти депутат се отцепи от НДСВ

13-ти депутат се отцепи от НДСВ

Бойко Боев е 13-ият депутат, който напуска парламентарната група (ПГ) на НДСВ. Бившият зам.-министър на земеделието от кабинета “Сакскобургготски” обяви решението си в понеделник. Преди седмица лидерът на НДСВ изгони петима депутати от “бунтарското крило”, а след това седем напуснаха доброволно. Очаква се роенето да продължи и до два дни, когато отцепилите се ще формират своя нова ПГ, в нея да влязат 16-17 от досегашните царски избраници.

Сред все още колебаещите се дали да останат с царя или да напуснат, са Светослав Спасов, председател на парламентарната комисия на младежта и спорта, Мариана Костадинова, близка до спрягания за шеф на новата ПГ Николай Свинаров, както и Йордан Мирчев, шеф на транспортната комисия. Потърсен за коментар, Мирчев заяви пред Mediapool: “Никой не може да ми бъде говорител и сам ще си преценя какво да направя”.

Напусналият в понеделник Боев обясни пред Mediapool, че имал много мотиви за оттеглянето си, но след като миналата седмица повечето от колегите му, с които бил “единомишленик” се разделили с НДСВ, сега дошъл и неговият ред. “Изразих позицията си още миналия вторник, като гласувах срещу изключването на петимата депутати”, посочи Боев, визирайки изгонването на Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев.

С излизането на Боев депутатите в НДСВ намаляват от 52-ма на 39, което обаче не застрашава правителственото мнозинство, което остава 155 от общо 240 народни представители. Освен това групата на отцепилите се от НДСВ даде заявка, че няма да е опозиция на тройната коалиция.

Очакванията са новата група да бъде оглавена от Николай Свинаров или Борислав Ралчев, но към момента и двамата отричат този въпрос да е предрешен и обещават демократичен избор.

По думите на Ралчев един от вариантите за име на групата бил Европейска либерална алтернатива, но той не бил окончателен. Можело да се появят и други предложения.       

По повод коментара на премиера Сергей Станишев (БСП) от петък, че напусналите НДСВ ще бъдат лоялни към мнозинството и правителството, Свинаров посочи: “При липсата на по-добра алтернатива за управление на страната, в това число и при предсрочни избори, аз не виждам защо трябва да се противопоставяме на действащото правителство”.

Като пример той посочи, че ще подкрепят на второ четене бюджета за 2008 г.. По повод евентуален ремонт на правителството и смяната на жълтите министри, Свинаров каза, че не му е известно Сакскобургготски да е искал от Станишев рокади.

Споделяне

Още по темата

Още от България