13 жертви при аварийно кацане на московско летище

Тринадесет души, сред които и две деца, са загинали, а седем други са ранени при аварийното кацане на руски пътнически самолет на московското летище Шереметиево в неделя вечерта заради възникнал пожар, предаде ТАСС. Двама от пострадалите са в тежко състояние с изгаряния.

В самолета Сухой Суперджет 100, произведен през 2018 година, са пътували от Москва за Мурманск 73-ма пътници и петима души екипаж. Машината обаче се наложило да се върне на аеропорта 30 минути след излитането. Пасажерите са били евакуимари за по-малко от минута след приземяването на машината, която е минала технически преглед през април 2019 г.


Причините за инцидента все още не са установени. Случаят с внезапното избухване на огън се разследва.

Източник от службите за извънредни ситуации посочи, че самолетът се е подпалил още във въздуха, а не при кацането, както беше съобщено по-рано. От "Аерофлот" обяве потвърдиха първаночолната информация и уточниха, че два от двигателите на машината пламнали при кацането.

Като основна версия за инцидента се посочва удар от мълния. Президентът Владимир Путин е наредил възможно най-щателно разследване за възможните  причини, довели да трагедията.

Самолетът излетял в 17.50 ч. московско време от Шереметиево за Мурманск, направил няколко кръга над Московска област и рязко започнал да намалява височина. Пилотът поискал аварийно кацане и около 18.40 ч. се приземил.

На роднините на загиналите и на пострадалите ще бъде предложена компенсация в размер на 2.025 млн. рубли, съобщи застрахователят на авиокомпанията "Аерофлот".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Наталья Величко (@natali2105) on

Споделяне

Още по темата

Още от Свят