Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По 1300 българи на ден остават без работа

"Очакваме наистина голям ръст на безработицата", предупреди социалният министър

15 коментара
Деница Сачева, сн. БГНЕС

Безработицата рязко тръгна нагоре в първата седмица от извънредното положение. От петък по 1300 българи се регистрират всеки ден в бюрата по труда, съобщи социалният министър Деница Сачева пред бТВ.

"Очакваме наистина голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме с точност", каза Сачева. 

"Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси", добави тя.

Сачева потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа.

"Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата", посочи тя.

По думите ѝ има хора, които не могат да изоставят работата си и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини.

Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването, съобщи социалният министър.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че без съмнение ще се увеличи безработицата заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи.

"Ако Законът за извънредното положение изпълни своето предназначение, ще повлияе на пазара на труда добре, но ако не го изпълни, Господ да ни е на помощ", коментира Манолов.

По думите му сега ще си проличи кои са "грижливите стопани", които мислят за своите работници.

Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон. Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, каза Манолов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Естествено
    #15
    Отговор на коментар #13

    Имам съмнение, че там "горе" са дълбоко потънали в марксистки илюзии. Май си въобразяват, че съвременното общество се състои от няколко много могъщи капиталиста, които наричат "бизнеса", а всичко останало е работническа класа. Само така мога да си обясня безумната концепция, която упорито защитават. Явно си мислят, че тези големи капиталисти, като развържат кесията и всичко ще се оправи. Е, да но дядо им Маркс е живял и "творил" преди век и половина. Днес с неговото "учение" и средно предприятие не може да се управлява, камо ли държава.

  2. Естествено
    #14

    Беше очевидно от първия момент. Някой си е мислил, че ще се размине? Че ще стане с продаване на майбаси? ☺

  3. karamelamu
    #13

    От тази статия разбирам, че правителството ще изнудва работодателя да поеме тежестта на проблема. Какво става, ако работодателя не може? Ако въпреки ограниената помощ от правилтелстовот фирмата фалира, защо работодателя трябва да връща пари? Разбирам , че ги е страх от злоупотреби, но решението е толкова примитивно, колкото примитивно е някой да злоупотреби в такава ситуация. И коментара за стопанина- не фирмите, а държава е тази, който трябва да се погрижи за хората на първо място.

  4. Данаил Лазаров
    #12

    Това е заради ОПГ "ГЕРБ=ГРОБ", ДОЛУ ГЕРБ!!!

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #11
  6. Sterling
    #10

    На Бойко присвоените 2 милиарда ще свършат много работа в тая ужасна криза...

  7. Емил Станоев
    #9

    Тук въпроса е : как правителството ще помогне на тези хора !!?? или ще продължи да си краде а това ще бъде забравено и всеки да се спасява сам !

  8. edin.drug
    #8

    Положението е тежко и ще става още по-тежко. Трольовете ще щъкат, ще пръскат вредоносни слухове и ще вършат мръсната работа на наши и външни престъпници. Пожелавам на всички крепко здраве и търпим битов недоимък. Съмнявам се, че ще настъпи просветление и ще се роди политически разум. Дано поне оцелеем.

  9. Гърция дава по 2 000 евро на работник, останал без работа заради вируса

  10. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
    #6

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.