Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1342 танцьори извиха пред НДК най-дългото хоро в София

7 коментара
В хорото пред НДК участваха 1342-ма танцьори. Снимка: БГНЕС

По повод Международния ден на танца под патронажа на Асоциацията на хореографите в България на площада пред НДК се изви мощно хоро от 1342-ма танцьори от над 50 ансамбъла и граждани на столицата – толкова, колкото са годините, от които България е на световната карта.

Това е най-голямото хоро, извивало се досега в столицата, и чрез него организаторите отправят послание за мир по целия свят, предаде БГНЕС.

Събитието се организира от Христо Димитров и неговия ансамбъл "Българе", а целта му е, по думите на самия организатор, "ние, българите, да покажем на останалия свят как трябва да се живее".

След площада хорото имаше своето продължение в Зала 1 на НДК, където ансамблите предстаиха общ спектакъл.

"Такова предизвикателство в моя живот никога не съм имал. Да направиш един спектакъл, в който да участват 1342-ма танцьори, ама не да излязат един след друг на сцената, а да бъдат във взаимовръзка и да изпълняват един общ сценарий и режисура - не съм виждал такова нещо, нито в Зала 1 на НДК, нито Националният дворец някога е виждал някога нещо подобно", каза ръководителят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров.

Той се надява това да се превърне в една хубава традиция.

"На 29-ти април, Световният ден на танца, в София да се прави едно огромно хоро, което да бъда послание на нас, българите, към останалия свят за това как трябва да живеем. Щото нещо тоя свят го объркахме много. И мисля, че едно такова послание ще повлияе положително", добави руководителят на "Българе".

Водещата на събитието и член на ансамбъла Даниела Георгиева, заяви от своя страна: "Ние отправяме послание за мир по целия свят. Да напълним площада пред НДК с хора, облечени в носии, според мен е една много амбициозна мисия. Аз лично съм много горда да участвам в нея".

"Идеята е всяка година това да става по-голямо и по-голямо и да приобщаваме колкото се може повече хора – и жители, и гости на столицата, за да го превърнем в мощна традиция, която да показва, че ние, българите, можем да правим и някакви неща заедно. Аз мисля, че на някои хора в България е нужно да покажем това. А енергията от 2000-3000 души, хванати за ръце, за да танцуват, просто е невероятна", добави Христо Димитров.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. асен
    #7

    идиот до идиота мила моя майно льо. димитров щял да учи другите как да живеят. милият червен самодоволен празноглавец!

  2. Бисерко
    #6

    Хехеее...Трябвало да покажем на света как трябвало да живеем...И как трябва? Затънали в простотия,злоба , завист и комплексарщина.

  3. anton nikolov
    #5

    Бай Ганьо в банята : "Булгар ! Булгар !"

  4. Козин Човков
    #4

    По простотия винаги ще сме на първо място.

  5. Георги Съдиев
    #3

    БРАВО БЪЛГАРИ!! 1342 години (а и повече) България я има официално на картатаа. Простите и ниски душички ще злобеят, както винаги. Нека и управляващите мутри загреят, че трябва да работят за ВСИЧКИ хора в страната. Таз година на хорото, догодина и в шумака със байряка и още нещо...

  6. Калико Джо
    #2

    Трябваше да се подредят в Перловския канал - от НДК чак до Орлов мост за да е по-ефектно хорото им. Ако това ще са ни постиженията пред света - пиши ни бегали.

  7. Отбелязвам
    #1

    Простотия до шия. За да няма съмнение - пред НДК-то на Людмила Живкова .............. Защо не възстановите паметните плочи, които преди това бяха там?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.