135-годишна църква в с. Душанци напълно възстановена

В неделя църквата "Св. Св. Кирил и Методий“ в село Душанци беше осветена от Ловчанския митрополит Гавриил. 135-годишният храм отваря врати за вярващите след основен ремонт и реставрация на стенописите, извършени благодарение на дарителската подкрепа на Геотрейдинг АД и инициативата на кмета, г-жа Вера Бойчева.

Ремонтът на храма беше наложителен, тъй като след обилните дъждове и наводнения през миналата година състоянието му беше влошено. Влагата изцяло беше съсипала троновете, покрива и подовите настилки, както и значителна част от ценните стенописи на старата църква. Северната стена беше пред срутване, напълно липсваха улуци и водосточни тръби. Цялостният ремонт е извършен от "Геострой“ АД.

В процеса на реставрация са запазени автентичните стенописи, покривът е изграден отново с по-качествени материали, всички елементи са подсилени и ремонтирани. Мълниеносната защита също е подновена.

"Геотрейдинг АД с радост се отзова на призива за възстановяване на ценния културен паметник“, каза г-н Иван Вутов, изпълнителен директор на Геотрейдинг АД. Към настоящия момент храмът е напълно възстановен и изглежда още по-красив и внушителен.

Спомоществователството за ремонта и реставрацията на църквата не е първият дарителски жест от страна на Геотрейдинг АД към местната общност. През последните години дружеството оказва подкрепа за реализацията на няколко проекта, сред които са издаването на книгата "Из летописа на село Душанци“, театралната постановка „Душанци – бисер между селата“, филмът за селото и други.

Споделяне

Още от България