135 хил. криминални престъпления у нас през м. г.

135 хил. криминални престъпления са станали в страната през миналата година. 73 хил. от тях са разкрити от органите на полицията. Това отчетоха днес от националната полиция по време на годишния си отчет-анализ.

Това е 54, 3% разкриваемост. През 2001 г. тя е била по-ниска - 47, 7%.

244 убийства са станали в страната. Броят им е по-малък в сравнение с 2001 година, когато са били 295.

201 от тези престъпления са разкрити, съобщи шефът на полицията ген. Васил Василев. По думите му това е 83 % разкриваемост. Разкрити са 11 поръчкови убийства, допълни той.

От Национланата полиция отчетоха, че коефициентът на престъпност е спаднал със 78 пункта и достига 1710 престъпления на 100 хил. души от населението.

Увеличил се е броят на отвличанията, престъпленията, свързани със сводничество и нанесените телесни повреди.

За респектиране на криминалния контингент полицията е провела 15 хиляди операции през миналата година.

Министърът на вътрешните работи Георги Петканов заяви днес, че м. г. е била далеч по-успешна за полицията, отколкото 2001 г. Той се аргументира с това, че броят на извършените престъпления през 2002 г. е по нисък в сравнение с 2001 г., а този от 2001 г. пък бил по-нисък от броя им през 2000 г. Според Петканов има трайна тенденция за намаляване на престъпността.

Министърът коментира, че основният извод, който се е наложил след днешния отчет е това, че полицията се е научила да води полицейски дознания. "През 2000 г. това бе един мъчителен и труден процес, през 2001 г. имаше някои успехи. Сега в този си вид нашите колеги знаят как да водят дознанията", каза Петканов. Според него аргумент за това е малкият процент дознания, върнати от прокуратурата.

Министърът разкритикува РДВР-София за това, че за м.г. имат приключени само 61 бързи производства. Отличниците по бързото производтво били в РДВР-Варна. "След като за София окръг има само 61 бързи производства, за мен това означава, че те не знаят що е бързо производство".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?