Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1,351 милиарда долара е отрицателното търговско салдо за януари - ноември 2002 г.

0 коментара

Около 1,351 милиарда долара е отрицателното търговско салдо на България за периода януари - ноември 2002 година, показват предварителните данни на Националния статистически институт. За 11-те месеца на на изминалата година е отчетен износ на стоки от страната за над 5,021 милиарда долара, а вносът е за над 6,373 милиарда.

Статистиката за ноември показва 75% спад на износа на тютюн и напитки. Отчетено е увеличение на вноса на тези стоки с повече от 10 процента. Най-много се е увеличил вносът на машини, обработени и готови стоки и изделия.

С над 40% намалява вносът на горивата, а износът им е спаднал с повече от 50 процента. През ноември 2002 г. спрямо същия период на 2001 г. вносът е по-висок, но износът е под равнището от предходната година.

В търговския стокообмен на страната най-голям дял заемат страните от Европейския съюз, като първите три са Германия, Италия и Гърция. С Германия салдото е отрицателно - вносът е два пъти повече от износа. С Италия и Гърция страната ни е постигнала положително търговско салдо.

С почти 20 на сто намалява стокообменът със страните от ОНД - основно Русия и Украйна. Вносът от РФ намалява с около 23 - 24 на сто, а износът с около 27%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.