Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1385 сигнали и жалби е получила КЕВР за година в сектор "енергетика"

0 коментара
1385 сигнали и жалби е получила КЕВР за година в сектор "енергетика"

Комисията за енергийно и водно регулиране е получила 1385 жалби и сигнали миналата година от потребители, свързани със сектор "енергетика" Над две трети от жалбите са заради проблеми с тока.

От началото на тази година вече са подадени близо 300 сигнала, от които 17 на сто са свързани с парното и топлата вода, а останалите - с електроенергията, според информаци, предоставена от регулатора на БНР.

От 981 жалби и сигнали в сектор електроенергетика през миналата година най-много са тези срещу ЧЕЗ - близо 40 на сто от всички (375), следват ЕВН(258) и накрая "Енерго-Про"(96).

Има и 18 жалби срещу търговци на ток. Най-често причината за несъгласието е била свързана с отчитането и фактурирането на електричеството (182 жалби) и качеството на услугата (154) - ниско напрежение, често спиране на тока и повреди на електроуредите. При тези случаи регулаторът е установил, че голяма част от жалбите са основателни и е разпоредил на дружествата да подобрят качеството на услугата. И докато при ЧЕЗ и "Енерго-Про" има най-много оплаквания именно за сметките за ток и качеството на услугата, то при ЕВН най-много жалби има от клиенти, които са искали да присъединят малките си фотоволтаични централи, но им е било отказано.

При парното и топлата вода от постъпилите 380 жалби, близо три-четвърти (279) са били свързани с несъгласие с начислените суми, с дяловото разпределение и с изравнителните сметки. Те обаче са пренасочени към министерството на енергетиката, защото са от неговата компетентност. Голямата част от жалбите - 222, е срещу "Топлофикация София", която е и с най-много абонати, и фирмите за дялово разпределение - почти една четвърт от сигналите са срещу тях (89).

Най-малко са жалбите в сектор природен газ - 24, но тук една от основните причини е, малкият броят на газифицираните обекти в страната - и битови, и стопански.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Ключови думи

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.