14 банкери и брокери в САЩ заработили 15 млн. долара чрез злоупотреба с информация

Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ обвини в четвъртък 14 бивши и действащи служители на водещи инвестиционни банки в страната в използване на вътрешна информация при извършване на сделки на борсата, предаде в петък АП, цитирана от БТА.

Според ФКЦКФБ от хилядите операции, осъществени от банкерите с помощта на поверителна информация на Ю Би Ес секюритиз (UBS Securities) и Морган Стенли (Morgan Stanley), те са заработили около 15 млн. долара.

Сътрудниците на Ю Би Ес и Морган Стенли са извършили сделките съвместно с брокери на Уолстрийт, както и със служители на Беър Стърнс (Bear Stearns) и Банк ъв Америка (Bank of America), посочва ФКЦКБ в официално съобщение. В него подробно е описана схемата, по която са извършени незаконните сделки.

Служителите на Морган Стенли Ранди и Кристъфър Колота, например, са предавали поверителна информация на инвестиционната банка на банкер на име Марк Юрман, работещ в брокерска кантора във Флорида. Той е купувал и продавал акции на определени компании в зависимост от данните на Морган Стенли и се е консултирал с други участници в аферата, които на свой ред са предавали информацията на следващия брокер. Печалбата от тези операции се е поделяла между всички членове на веригата.

Споделяне

Още от Бизнес