14 души загинаха при днешния терористичен атентат в Чечения

Четиринайсет души загинаха днес около обяд при терористично нападение в Чечения в селището Иласхан Юрт. Ранените са 145, от които 45 тежко, съобщава руското министерство на извънредните ситуации, цитирано от ИТАР-ТАСС. Повечето жертви са възрастни хора.

По време на религиозен празник в Гудермеския район жена-камикадзе се е взривила сред тълпа мюсюлмани. Нападението е станало в околностите на село Иласхан Юрт, където е имало повече от 15 хиляди души. Традиционно поклонници от цяла Чечения, Дагестан и Ингушетия се събрат да честват Кунта Хаджи - известен в Северен Кавказ мюсюлмански проповедник от средата на 19 век.

Най-вероятно жената-камикадзе е искала да убие шефа на проруската чеченска администрация Ахмад Кадиров, който е присъствал на празника. Макар Кадиров да е бил само на няколко метра от центъра на взрива, той не е пострадал. Синът и бащата на Кадиров, които били на мястото на атентата, също не са пострадали, съобщава Газета.ru.

Към мястото на атентата са тръгнали екипи на руското министерство на извънредните ситуации и следствена група. Установена е самоличността атентаторката. Това е 46-годишната Шахида Баймурадова, жителка на град Гудермес.

Междувременно броят на жертвите от атентата в чеченското селище Знаменское, извършен в понеделник, достигна 59.

Ръководителят на местната администрация Султан Ахметханов съобщи, че при взрива на 12 май са били ранени близо 200 души. По думите му засега не е известно как терористите са се снабдили с експлозивите.

Чеченският прокурор Владимир Кравченко посочи, че вече е определен кръг от конкретни заподозрени за организирането и осъществяването на терористичния удар в Знаменское. До момента следствието е разпитало над 50 пострадали, правят се експертизи на части от автомобила, с който са били транспортирани взривните вещества, каза той. Според него прокуратурата работи по две версии: "политически" удар, целящ дестабилизацията на републиката, или нападение срещу сътрудници на местното управление на силите за сигурност във връзка с определени углавни дела.

Още от Свят