14 еднакви знака за път с предимство към гробищата в село Мадан, Монтанско

Пътната отсечка от 360 м е част от проект за 1.1 млн.лв и дело на фирма с 2 лв. капитал

14 еднакви знака за път с предимство към гробищата в село Мадан, Монтанско

Няма шега, няма измама – 14 еднакви пътни знака са поставени на улица с дължина от 360 метра водеща към гробищата на село Мадан, област Монтана.

По ирония повтарящият се пътен знак през 10 метра е за път с предимство към последния дом на хората от селото.

Изпълнението е по проект за рехабилитация на улици в община Бойчиновци, e на стойност 1.1 млн. лв. и предстои да бъде финансиран от Държавен фонд "Земеделие". До момента фондът е платил авансово 50% от стойността на проекта, посочиха от ведомството пред Mediapool.

След като случаят стана известен институциите започнаха да си прехвърлят отговорността. От фонда заявиха, че МВР трябва да съгласува проекта, а от МВР - че не са били уведомени.

Проектирането е направено от фирма с 2 лв. капитал - "АВИ Инженеринг БГ", която е печелила поръчки на селски общини, показва справка в Търговския регистър.

Абсурдният случай придоби публичност чрез социалните мрежи, където бяха разпространени снимки, които предизвикаха лавина от коментари.

От КАТ-Монтана първоначално помислили, че е  някакъв фотошоп, но при проверка на място се оказало, че е самата истина.

"За поставянето на знаците отговаря проектантът - "АВИ Инженеринг БГ". Проектът е съгласуван и одобрен от всички институции. Финансиран е от ДФЗ. Приемателната комисия предстои да се произнесе до месец дали трябва да бъде така", каза кметът на Бойчиновци Светлин Сретениев пред Нова телевизия.

Той обясни, че проектът за рехабилитация на улиците в община Бойчиновци е за 1 120 000 лв. Той е по Програмата за развитие на селските райони и се финансира чрез ДФЗ. Освен улицата към гробищата, проектът включва още четири улици в други села.

Единствено обаче на улицата в село Мадан знаците са 14-те на брой  за път с предимство. На другите улици няма толкова много знаци, уточни кметът на Бойчиновци. По думите му поставянето им е одобрено от проектанта и от финансиращия орган.

Светлин Сретениев допуска, че може да става въпрос и за грешка, но това трябва да реши приемателната комисия. Кметът смята, че е възможно по този начин проектантът да иска да повиши вниманието на шофьорите.

"Видях, че знаците са повече. Смятаме, че ако има някаква грешка, ще се отстрани от приемателната комисия. Няма опасност да стане катастрофа заради знаците"",  каза кметът на село Мадан Ангел Ангелов.  

От КАТ - Монтана твърдят, че не са одобрявали поставянето на 14-те знака, предаде Нова телевизия.

Mediapool не успя да се свърже с проектанта - "АВИ Инженеринг БГ". Фирмата е регистрирана с 2 лв. капитал в столичния квартал Борово през 2014 г. Занимава се с проектиране в областта на пътното и високото строителство. Неин едноличен собственик е 60-годишната Елмира Демирова Малковска от Смолян, показва справка в Търговския регистър. Компанията е изпълнявала проекти и в други селски общини, показва справка в публичните регистри.

Фонд "Земеделие": Платили сме аванс от 50% от проекта. КАТ трябва да съгласува пътните знаци

От фонд "Земеделие" посочиха пред Mediapool, че в началото на проекта са платили 50% аванс по строителните работи. От там уточниха, че пътните знаци се поставят съгласно изработен и одобрен от КАТ проект. Ако КАТ не са го одобрявали, значи е грешка и няма да го приемат при въвеждането в експлоатация. От фонда добавиха, че ще проверят проекта след въвеждане в експлоатация и едва тогава ще платят "това което е допустимо". От ведомството допускат, че е грешка на изпълнителя който е избран от общината.

По-късно от фонда уточниха, че скицата, представена от кмета във фонд "Земеделие" включва 4 знака за предимство и два знака STOP на перпендикулярни улици.

МВР не е съгласувало знаците

Областната дирекция на МВР в Монтана не е съгласувала поставянето на знаците, обясниха оттам пред Mediapool. До полицията е било изпратено съгласувателно писмо от кмета на общината. То е включвало всички четири улици, финансирани по проекта. Въпросният участък обаче не е бил включен в скиците. Става дума за малка отсечка, която свързва селото с гробищния парк, където са поставени множеството знаци. Да има толкова много на едно място не е нарушение на закона, но пък начина на поставянето им е показателен за работата на институциите.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?