14 европейски държави са замесени в аферата с тайните полети на самолети на ЦРУ

14 европейски държави са замесени в аферата с тайните полети на самолети на ЦРУ

14 европейски държави са сътрудничили на ЦРУ или са толерирали тайните трансфери със самолети на заподозрени в тероризъм затворници. Това се казва в доклад на швейцарския парламентарист Дик Марти, ръководещ разследването на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за предполагаемите тайни затвори на ЦРУ на европейска територия, предаде в сряда Франс прес, цитирана от БТА. Докладът беше представен в Париж на заседание на юридическата комисия към ПАСЕ, се посочва в съобщение на пресслужбата на Съвета на Европа, на което се позовава Франс прес.

"Вече е ясно, макар все още да сме далеч от установяването на цялата истина, че властите на няколко европейски държави са участвали активно заедно с ЦРУ в незаконни дейности, а други са ги игнорирали, въпреки че са знаели за какво става дума или пък не са искали да научат за тях", пише Дик Марти в доклада, цитиран от агенцията.

Докладът на швейцарския парламентарист обвинява в "нарушаване на правата на човека" при незаконни трансфери на затворници 7 европейски държави - Швеция, Босна и Херцеговина, Великобритания, Италия, Македония, Германия и Турция, отбелязва Франс прес.

"Други държави могат да бъдат смятани за виновни, че са имали тайно споразумение за тайни задържания и незаконни трансфери на затворници между държавите и това са Полша, Румъния, Испания, Кипър, Ирландия, Португалия и Гърция", се казва още в документа.

Румъния и Полша са заподозрени, че са приели на територията си тайни затвори, макар в доклада да се посочва, че няма официални доказателства за това, допълва Франс прес.

"Въпреки че все още не разполагаме с доказателства в класическия смисъл на думата, известен брой последователни и насочващи елементи ни показват, че подобни тайни центрове за задържане наистина са съществували в Европа", посочва Дик Марти в доклада си.

"Сега полските и румънските власти трябва да извършат независимо и задълбочено разследване и да разгласят резултатите", препоръчва парламентаристът.

Самолети, превозващи затворници, са кацали често в Букурещ и Тимишоара, в Румъния, и на летището в Шимани, Полша, като са идвали от Багдад, Кабул, Алжир, Рабат, Кайро, Гуантанамо, пише в доклада.

Докладът на Марти ще бъде обсъден на пленарно заседание на ПАСЕ на 27 юни.

Франс прес припомня, че Румъния и Полша отрекоха, че на тяхна територия е имало тайни затвори на ЦРУ. През януари и САЩ отхвърлиха твърденията на Марти за тайни дейности на ЦРУ в Европа.

Разследването на Марти за предполагаеми тайни затвори на ЦРУ в Европа продължи 7 месеца. Паралелно на него се води подобно разследване на Европейския парламент (ЕП). ЕП обяви, че според данни на Европейската организация за безопасно въздухоплаване (Евроконтрол) над 1000 тайни полета на ЦРУ са били извършени до Европа след атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. Представители на ЕП обаче казаха, че не е ясно колко задържани е имало в самолетите и не успяха да хвърлят светлина върху информациите за тайни затвори на ЦРУ в Европа, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана също от БТА.

Новината за тайни затвори на ЦРУ бе публикувана за първи път през ноември миналата година от вестник “Вашингтон пост”, който се позова на правозащитната неправителствена организация “Хюман райтс уоч”. По-късно организацията обяви, че военновъздушни бази в Полша и Румъния може да са били същевременно и тайни затвори на ЦРУ, припомня АП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?