14-годишен български гражданин арестуван по подозрение за изнасилване в Германия

14-годишен български гражданин арестуван по подозрение за изнасилване в Германия

Четиринайсетгодишно момче с българско гражданство е арестувано във връзка с изнасилването на млада жена в Германия в края на миналата седмица, съобщи германската прокуратура, цитирана от ДПА.

Тийнейджърът е арестуван поради опасения, че може отново да извърши престъпление, след като се оказало, че той е познат на полицията и за два други случая на сексуален тормоз. Според германското законодателство обаче при тези случаи българският гражданин не е бил достатъчно голям, за да бъде подложен на съдебно преследване.

В Германия възрастта за носене на наказателна отговорност е 14 години.

Арестуваният тийнейджър е един от петимата заподозрени: трима 14-годишни и двама 12-годишни. Всички те са с българско гражданство.

Петимата са заподозрени, че в петък вечерта са изнасилили 18-годишно момиче в горист район близо до детска площадка в северозападния германски град Мюлхайм, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Момчетата били разпитани от полицията и предадени на родителите си.

Те са отстранени временно от училище, потвърдиха местните власти в Дюселдорф.

От германската служба за закрила на децата и младежите е било поискано да се свърже със семействата и местните социални служби, за да предложи помощ и подкрепа.

"Възможно е децата да бъдат взети под закрила", каза говорителка на местните власти.

Полицията заяви, че в събота жертвата е била в състояние да си тръгне от болницата, където ѝ е било оказано лечение заради получените наранявания.

Разследващите отказаха да дадат информация за момичето, за да го предпазят.

Германските съдии са против наказателна отговорност на 12 години

Асоциацията на германските съдии се изказа против намаляването до 12 години на възрастта за носене на наказателна отговорност от деца след шокиращия случай на групово изнасилване от края на миналата седмица, някои от заподозрените по който са 12-годишни, предаде ДПА.

По принцип детското правосъдие се е доказало, заяви председателят на асоциацията Йенс Гниза.

"То доведе до значителен спад на детската престъпност благодарение на заложената в него мисия да превъзпитава", каза той. Затова според него няма нужда възрастта за носене на наказателна отговорност да бъде намалявана от 14 на 12 години.

Гниза освен това подчерта, че държавата има възможност да се намесва при подобни случаи чрез службите за закрила на децата и младежите и чрез семейните съдилища.

Германската асоциация за закрила на детето също се противопостави на подобна мярка. Вместо това трябва да реагира службата за закрила на децата и младежите и да проучи какви са причините за поведението на детето в отделните случаи, заяви заместник-директорът на асоциацията Мартина Хуксол-фон Ан.

Шефът на Синдиката на германските полицаи Райнер Вент призова възрастта за носене на наказателна отговорност да бъде намалена на 12 години след случая в Мюлхайм, който шокира Германия, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа