14 кандидати искат лиценз за далекосъобщителна мрежа

Четиринадесет кандидати са поискали лиценз за далекосъобщителна дейност от вида "точка към много точки" от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщи пресцентърът на ведомството.

Този тип мрежи се използват за предоставяне на различни далекосъобщителни услуги като пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, телекс, видеоинформация и мултимедийни приложения. Технологията позволява широколентов пренос на данни с цифрова скорост от 128 килобита в секунда до 34 мегабита в секунда, обясниха от КРС.

Основното предимство на безжичните мрежи от вида "точка към много точки" е възможността да бъдат предоставяни услуги с качеството на оптичен кабел на места, където прокарването на такъв е практически невъзможно или икономически неефективно.

Лицензията е с национален обхват в честотния диапазон 3,4 - 3,6 гигахерца, а срокът за подаване на писма за намерения е изтекъл на 25 октомври 2004 г.

Поради засиления интерес и възможността да бъдат издадени само две лицензии предстои КРС да вземе решение относно вида на процедурата, при която ще бъдат определени лицата, които да получат лицензиите. В решението ще бъде определен и срок за подготовка на съответните документи, уточнява пресцентърът. Ше бъдат обявени само имената на кандидатите, които подадат документи за участие в бъдещата процедура, категорични са от КРС.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?