Шофьори недоволстват от проверките на българските власти

14-километрова опашка от турски тирове блокира "Капитан Андреево"

Турски шофьори на камиони блокираха ГКПП "Капитан Андреево" през нощта на понеделник срещу вторник в знак на протест срещу масовите проверки на българската автомобилна администрация. Във вторник следобед опашката от чакащи камиони на граничния пункт е достигнала близо 14 километра и движението през него е блокирано.

Транспортното министерство излезе със съобщение, в което се припомнят проблемите, които турските власти създават на българските превозвачи от месеци. Институцията посочва, че България е поискала от турската страна стриктно да се спазват разпоредбите на международните договори и спогодби в областта на автомобилния транспорт, по които Турция е договаряща страна.

Повод за това искане бяха случаите на задържани български камиони на граничните пунктове в Турция. Като причина турските митнически органи са изтъквали липсата на “подходящо” разрешително за вида превоз. От българските автомобили се събира и такса от 3000 евро, за да бъдат пропуснати да преминат. Според транспортното министерство Турция тълкува грешно международните договори и разрешителните за превоз на товари.

Българските власти съобщават, че от 7 октомври тази година страната ни е започнала засилени проверки на товарни автомобили и автобуси в рамките на предварително приет план за провеждане на международна полицейска операция за периода 7-13 октомври. Акцията се провежда на територията на целия ЕС. В хода на планираната операция се извършват всички възможни проверки на камионите. До момента са проверени 354 камиона и автобуса и са съставени 48 акта, допълват от транспортното министерство.

Заместник-председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Петко Ангелов обясни, че в понеделник вечерта на ГКПП "Капъкуле" от турска страна шофьорите нарочно са спрели да работят, с искане да се прекратят проверките от българска страна.

"Автомобилна администрация" си върши работата, каквото е по закон, но се натъкват на нарушения, които най-често са за часово ограничения, и глобите, които се налагат, най-често са за часово ограничение и неспазване на работно време”, коментира Ангелов, цитиран от "Фокус".

По думите му – нарушения на часовото ограничение се констатират при турските камиони.

"В момента всички турски превозвачи бързат да се приберат за празника им, Байрама, и не се спазва времевото ограничение. Празни камиони се прибират за 2 дни от Германия в Турция, защото в Турция няма камиони, и да могат да товарят", обясни Ангелов.

Причината за блокажа на границата е, че турските шофьори искали да говорят с турските медии и някои от представителите на турските транспортни организации, които да разговарят с българската страна. Четири турски тира са спрени напряко на българо-турската граница, и не пропускат да се минава за влизане в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?