14 убити при сблъсъци в Ирак

Четиринайсет души бяха убити и над 60 ранени в понеделник при атентат с кола бомба в северния иракски град Мосул и американски въздушни удари срещу багдадския квартал Садр, предадоха световните агенции.

Близо до сунитската крепост Фалуджа при самоубийствен атентат с кола бомба загинаха четирима членове на иракската Национална гвардия. Инцидентът е станал на контролно - пропускателен пункт, контролиран от американски и иракски военнослужещи, съобщи иракската полиция.

Поне други трима души от иракската Национална гвардия бяха убити, а 7 - ранени, при атентат с кола бомба в Мосул, съобщиха лекари от местна болница. Според очевидци бомбата е била задействана дистанционно и е засегнала две патрулни коли на Националната гвардия.

Петима иракчани загинаха, а 46 бяха ранени при американските въздушни удари срещу багдадския квартал Садр, съобщиха очевидци. Сред ранените има жени и деца.

Американската армия потвърди информацията с думите, че е имало "хирургически удари" срещу идентифицирани цели в квартал Садр.

Двама души загинаха, а четирима бяха ранени снощи при друга бомбена атака в Чан Бани Сад, на около 35 км северноизточно от Багдад, съобщиха лекари от Баакуба. Взривът е станал на зеленчуков пазар, където е имало много продавачи и доставчици.

Взривно устройство уби войник от иракската Национална гвардия, докато патрулирал в Мукдадия, на около 100 км североизточно от Багдад.

На пътя между Хила и Наджаф взривно устройство засегна американско-полска военна колона и кола с иракско семейство. Двамата иракски родители загинаха, а един от синовете им е ранен при експлозията, съобщиха полицаи от Хила. Не е дадена информация за пострадали сред войниците от коалицията.

Иракчанин бе убит при сблъсъци между американските сили и бунтовници в промишлен район на Рамади, на около 100 км западно от Багдад. Освен това са ранени трима иракчани, съобщиха местни медицински източници.

Заркауи пое отговорността за атентат срещу иракската Национална гвардия

В същото време групировката на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи пое отговорността за вчерашния двоен атентат срещу комплекс на иракската Национална гвардия край Фалуджа, предаде АФП.

"Две от лъвчетата на Ат Таухид извършиха самоубийствена операция в 08.05 ч. срещу военен лагер на силите на окупацията и на ренегатите в района на Карма", се казва се в текста на изявлението, подписано от групировката на Заркауи Таухид уа Джихад. Автентичността на текста не е установена. В него се твърди, че двойният атентат е реакция на "американските бомбардировки над жени и деца по домовете им в Ирак, най-вече във Фалуджа".

Изявлението от неделя е придружено от видеофилм, на който се вижда как две коли се засилват с пълна скорост към входа на базата и следват две експлозии.

Полски войници няма да патрулират по празниците в Кербала и Наджаф

В сряда и четвъртък по улиците на свещените шиитски градове Кербала и Наджаф няма да има полски войници, съобщи в понеделник полският министър на отбраната Йежи Шмайджински, предаде Франс прес.

"Полските войници няма да се появяват по улиците на Кербала и Наджаф по време на събиранията на поклонници. За реда при протичането на поклоненията ще трябва да следят иракската полиция, Национална гвардия и армия", заяви министърът, цитиран от полската агенция ПАП.

Около 400 полски войници и близо 400 български войници са разположени в Кербала в базите на многонационалната дивизия от 6000 души под полско командване в зона южно от Багдад, уточни говорителят на полския генерален щаб полковник Гнатовски.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?