14 загинаха при взрив на газ в Белгия

Най-малко 14 души загинаха и 200 са ранени при експлозия на подземен газопровод в южна Белгия, съобщиха информационните агенции.

Взривът е станал в 8.30 ч. сутринта в петък, когато работниците са поправяли участък с изтичане на газ. Сред ранените има пожарникари и полицаи, дошли на мястото на аварията.

Властите се опасяват, бе броят на жертвите може да нарасне. Говорителят на белгийското министерство на здравеопазването Карим Ибоурки заяви в петък по обед, че по последни данни 14 души са загинали, 200 ранени, от които 100 са обгорели. Пред Ройтерс той посочи, че много от ранените са с тежки поражения.

Френски и белгийски екипи за бързо реагиране, включително подразделения на белгийската армия и десетки линейки бяха изпратени на мястото на инцидента. Хората с тежки изгаряния са пренесени с хеликоптери до различни болници в Белгия.

Експлозията е станала в индустриалната зона Гисленген, на около 30 километра югоизточно от Брюксел, докато работници са заварявали подземен газопровод, съобщи АП, позовавайки се на изявления на местните власти.

Съседната магистрала е била затворена, а местните жители са били посъветвани да стоят в затворени помещения със затворени прозорци, но не е разпоредена евакуация.

Експлозията е разтърсила района като при земетресение, а пламъците и димните облаци можеха да се видят от километри разстояние, съобщават белгийските медии.

Две съседни фабрики са пламнали при експлозията, а огънят се е разпространил на стотици метри.

Тръбопроводът е бил с диаметър 1 метър, на дълбочина 6 метра под земята, и е прекарвал газ от белгийското пристанище Зеебрюге към северна Франция. Компанията Флуксис, която експлоатира газопроводната мрежа в страната, потвърди, че причина за експлозията е изтичане на газ.

Сред пострадалите обаче няма работници на компанията.

Министър - председателят Ги Верхофстад се завърна от отпуската си в Италия, за да посети района на бедствието, което е най-голямото в Белгия през последните години.

Местната полиция обяви, че в района е задействат план за извънредни ситуации.

Споделяне

Още от Свят