145 доброволци от батальона за Ирак заминаха за Кувейт

Първите 145 военнослужещи от батальона, с който България ще участва в операцията по възстановяване и поддържане на мира в Ирак, отпътуваха в понеделник в 16 ч. от летище Крумово за Кувейт, предаде БТА. От координационния център на аеропорта уточниха, че полетът се осъществява с пътнически самолет ТУ - 154 на българските авиолинии.

Останалите доброволци ще пътуват във вторник и в сряда, след което цялата група ще се присъедини към авангарда от 30 души, заминал още преди няколко седмици. Те са вече в основния лагер, в който ще бъдат настанени нашите сили.

В петък зам.-министърът на отбраната Илко Димитров официално оповести името на иракския град, където ще бъдат настанени нашите доброволци - свещеното за шиитите място Кербала. Това стана повод днес началникът на Генщаба ген. Никола Колев отново да разкритикува цивилното ръководство на отбраната. "Моята молба бе да се ограничи публикуването на информация, но за съжаление като че ли все още сме в процес на разбиране, че това не е сватба, не е санаториум, не е почивка, а изпълнение на бойна задача - мисия, свързана с много рискове. След като някои не се съобразиха с тази молба и с правилата за военна операция, вие така или иначе публикувахте информация", заяви той. Според ген. Колев транспортирането на контингента върви съгласно плана.

12 от 145-те души в заминалата днес група са жени, обясни полк. Валери Христов, зам.-началник на Главно оперативно управление на Генщаба. Според него трите групи ще прекарат няколко дни в транзитен лагер, за да изчакат пристигането на кораба, превозващ основното оборудване. Войниците са много мотивирани и заминават без колебания, коментира полк. Христов.

Не се притеснявам и заминавам спокойна, спокойни са и в семейството ми, заяви и доброволката Даниела Христозова, цитирана от БТА. Тя е включена в състава на батальона като фелдшер.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: