15 000 бургазлии искат референдум за тръбата до Александруполис

Около 15 000 жители на Бургас искат да бъде организиран референдум по въпроса трябва ли общината да участва в изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, съобщиха в четвъртък от Движение "Гергьовден", което е инициатор на допитването.

Откритата в 12 пункта подписка за поставянето на въпроса за строежа на петролопровода на обществено обсъждане обаче се прекратява временно заради стартиращата днес предизборна кампания. Инициативата не е обвързана с предстоящите местни избори и след 28 октомври.

Целта ни е да съберем около 50 000 подписа - около една четвърт от гласоподавателите в общината, каквито са изискванията по закон, за да може да се организира допитване в града.

Това ще бъде първият референдум в България, организиран в община по важен за населеното място въпрос, коментира лидерът на местната структура на организацията Георги Маринчев, пропускайки явно факта, че в Козлодуй вече имаше допитване за това дали там да е националното хранилище за радиоактивни отпадъци.

Въпросът с референдума за Бургас-Александруполис се повдига под различни форми в града от лятото, като Общинският съвет първо реши да се проведе допитване, а после прегласува становището си и се отказа от намерението си.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?