15 български компании ще търсят нови пазари с обучителната експортна програма

15 български компании ще търсят нови пазари с обучителната експортна програма

Петнадесет български компании ще развият експортния си потенциал с помощта на обучителната програма EXPO1, която се организира от Експортен хъб България. Пилотното издание тръгва на 11 януари 2021 г., съобщиха от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, която финансира проекта.

По време на обучението всяка компания ще има възможност да се възползва от лекциите на едни от най-изявените български мениджъри и представители на академичната общност у нас. Менторите са с богат опит в експортната дейност и ще напътстват фирмите по пътя им за излизане на външните пазари.

Практическата част от обучението ще е под формата на уъркшоп и ще включва разглеждането на реални казуси, с които се сблъскват предприятията в своята дейност, както и техники, които да им помогнат за подобряването на работния процес.

Освен обучителни сесии, представителите на бизнеса ще могат да вземат участие и в редица събития с международен характер с целосъществяване на контакти и изграждане на партньорства.

Лекциите ще представят темите за продукт, опаковка и имидж- според съответния пазар, дигитален маркетинг, правни пазарни рамки, финанси, транспорт и логистика, фиансиране на външнотърговски сделки, експортно застраховане, презентационни умения, международни и специфични за определените страни, PR и социални мрежи, култура и комуникация при работа с клиенти, развитие на човешкия ресурс и стратегия при криза.

Ето и компаниите, които ще участват в обучението:

"Кардинал Байтс" ООД

"Кардинал байтс" ООД е предприятие от хранително-вкусовата промишленост. Занимава се с производство и търговия на протеинови изделия с отличителен вкус и без добавена захар, които спомагат за поддържането на оптимална форма. Компанията стартира дейността си през май 2020 г. като пионер в нишата на протеиновите бонбони. Първият вкус, който създават  - роза и махлеб, се предлага с два вида протеин - с веган и млечен протеин.

"Биостайл" ООД

"Биостайл" ООД също е компания от хранително-вкусовата промишленост. Основана е от Евгения и Димитър Стаменови през 2012 г., като малка работилница за здравословни сладкиши. Двамата са водени от идеята да произвеждат чисти био сертифицирани храни достъпни за всеки. През 2017 г. печелят награда за най-добър нов продукт с пробиотичните хапки Goody bites на едно от най-големите изложения за био и здравословни продукти в Европа - NOPE в Лондон. През същата година построяват и собствената си производствена база в село Брестовица, Пловдивско. От  2020 г. фабриката им е IFS сертифицирана, за да отговори на най-високите световни изисквания за качество. "Биостайл" работи с клиенти от Белгия, Германия, Гърция, Англия, Австрия, Румъния и Австралия.

"Ентегра" ООД

Фирма "Ентегра" ООД е от сектора на информационните и комуникационни технологии. Компанията е основана през август 2008 г. с основна дейност разработка и внедряване на цялостни софтуерни решения, както и интеграция с външни системи. В началото екипът се състои от четирима служители, като през годините нараства до 10. Първоначално компанията разработва бизнес софтуер за производство и търговия насочени към всички отрасли, като в последствие се специализира в секторите "Агробизнес", "Транспорт" и "Логистика". Занимава се още с производство и печат на опаковки.

"ТехноЛогика" ЕАД

Компанията "ТехноЛогика" ЕАД също е от сектора на информационните и комуникационни технологии. Софтуерната фирма има клонове в Сърбия и Северна Македонияи повече от 30 години успешен бизнес за разработване на софтуерни продукти, предоставяне на ИТ услуги и обучение. Основни клиенти на компанията са големи фирми, банки, телекоми и държавни институции. Иман разработен HR продукт, който е внедрен в над 500 организации в България.

"ИНОКС" ООД

Фирма "Инокс" ООД е от сектора на машиностроенето. Компанията е създадена през 1992 г. с името СД "Рашков-Димитров". Разполага с над 20-годишен опит в сферата на изработката и монтажа на индустриално оборудване. Фирмата предлага изработка и монтаж на неръждаеми съдове, транспортни системи, топлообменни апарати, съоръжения и апаратура за фармацията. Следвайки този път, компанията се захваща с все по-мащабни проекти и вече е регионален лидер. Предлага стипендиантска програма съвместно с Русенския университет "Ангел Кънчев", в която подготвя бъдещи технически ръководители и инженери.

Автоматизация на Дискретното Производство – Смолян ООД

Друга компания от машиностроителния сектор включена в програмата е "Автоматизация на Дискретното Производство - Смолян" ООД. Тя е регистрирана на 2 август 1991 г. с основна дейност проектиране, производство и реализация на системи за автоматизация на дискретното производство. Към настоящия момент, фирмата основно се занимава с производство на машини и съоръжения с Цифрово Програмно Управление (ЦПУ) и производство на стандартни и нестандартни детайли по поръчка посредством машини с ЦПУ.

"Сингъл Селд"

Компанията "Сингъл Сед" е от хранително-вкусовата промишленост и се занимава със създаване и подобряване на рецепти за храни и хранителни добавки. Дейността им започва през 2018 г., когато навлизат на българския пазар. Към днешна дата са повишили продуктовата си линия на над 15 продукта. Екипът на "Сингъл Селд" се стреми да предложи няколко варианта за разработването, развитието и използването на определени суровини и рецепти, като клиентите  могат да изберат варианти, които най-добре отговарят на техните нужди.

"Европак България М" ЕООД

"Еврапак България" ЕААД е химическа компания, създадена през 2007 г. Тя има една от най-добрите линии за производство на хартиени пликове. "Европак" въвежда пликове за механично рязан хляб и досега те заемат 90% от производството. От началото на годината се търси излаз на европейския пазар, като в момента има няколко клиенти във Франция и Белгия. С въвеждането на специална еко хартия, потенциалният пазар рязко се разширава.

онвой-Уорлд" АД

Компанията "Конвой-Уорлд" АД е от сектора на химическата промишленост. Има дългогодишна история в производството на козметика и търговска дейност. През 2000 г. фирмата открива ново и модерно предприятие разположено на 10 000 кв. м площ в северната част на София в района на Нови Искър. Основната ѝ дейност е производството на полиуретан, домакински гъби, гъби за баня и бърсалки за под, кърпи за почистване, почистващи препарати, както и внос и дистрибуция на водещи марки изделия за бита. "Конвой-Уорлд" изнася продукцията си в над 30 държави.

"Дейзи Тех" АД

Фирмата "Дейзи Тех" е от сектор "Електроника" и е специализирана в разработка, производство и дистрибуция на електронни продукти.Компанията е сред водещите производители на фискални устройства, ПОС системи и оборудване на магазини, електронни електромери, системи за дистанционно отчитане на консумираната енергия, оборудване за бензиностанции, таксиметрови апарати и други.

лджой" АД

Компанията "Елджой" АД също е от сектор "Електроника" и се занимава с дизайна и производството електрически велосипеди вече повече от пет години. Партнира си със световни компании за доставка на храни като Just Eat Takeaway и Foodpanda. Велосипеди се произвеждат в България, както и литиево-йонните батерии за тях. Клетките, използвани за батериите на  велосипедите са на Samsung, като същитеса изполвани в първият модел на Tesla.

"Пирос" ООД

Фирма "Пирос" ООД е от текстилната индустрия. Компанията е създадена през 1997 г. и произвежда мъжки и дамски облекла за водещи европейски модни марки. "Пирос" има затворен цикъл на производство, а седалището ѝ е в Сандански. В компанията работят 160 служители, а годишният ѝ оборот е около 4млн. лева.

"Аяли груп" ЕООД

Компанията "Аяли Груп" ЕООД е създадена през 2016 г. Специализирана е в производство и търговия с етерични масла и флорални води. Продукцията ѝ е изцяло за износ. Бързото развитие на фирмата се дължи на целенасочен и новаторски подход в организацията на отношенията с партньорите- както производителите и доставчиците, така и клиентите, постоянно подобряване на обслужването и обучение на служителите.

"Инова БМ" ЕООД

"Инова БМ" ЕООД е биотехнологичен стартъп, който залага на растителните биотехнологии и тяхното приложение в козметиката, хранителните добавки и фармацията. В сътрудничество с Института по микробиология към БАН, дружеството инвестира от 2016 г. в иновативни разработки на стволови клетъчни култури, които са нови за световния пазар.

"Айкхорн и Ко" ЕООД

Фирма "Айкхорн и Ко" ЕООД е създадена през 2000 г. с предмет на дейност производство и търговия с еднократни медицински изделия. Разполага с лиценз за търговия на едро с медицински изделия, сертифицирани по ISO 13485:2016.

Експортен хъб България е публично-частна инициатива, която работи за повишаването на експортния потенциал на българския бизнес. Инициатор на създаването на "Експортен хъб България" е Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Инициативата е подкрепена още от "София Тех Парк", Българска агенция за експортно застраховане, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Висше училище по застраховане и финанси, Институт по икономическа политика, "Клийнтех България", "М3 Къмюникейшънс Груп", Българска консултантска организация, Българската стартъп асоциация, Професионална асоциация по роботика и автоматизация (старо наименование Асоциация на бизнес клъстерите) и Софтуерен университет.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?