15 членки на НАТО, сред които и България, ще закупят 3 транспортни боинга

15 членки на НАТО, сред които и България, ще закупят 3 транспортни боинга

15 от 27-те държави членки на НАТО, сред които и България, се споразумяха да закупят най-малко три транспортни самолета боинг, за да увеличат способността на алианса да изпраща бързо войници в далечни страни като Афганистан, предаде в четвъртък Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Освен България, останалите 14 членки на алианса, подписали споразумението, са Дания, Естония, Италия, Литва, Латвия, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Словакия, Словения, Унгария, Холандия, Чехия и партньорите Швеция и Финландия.

Целта е да се купят най-малко 3-4 самолета боинга С-17 Глоубмастър и да бъде създадена многонационална агенция, която да ръководи новите придобивки на алианса. Очаква се първият самолет да бъде доставен през 2008 г.

Предвижда се екипажите на новите боинги да са в многонационален състав.

Плановете за новите С-17 бяха забавяни от опасенията на Франция, че поръчката за боинги ще намали поръчките за самолетите А 400М - първият военен модел, произвеждан от европейския консорциум "Ербъс".

Закупуването на общо военно-техническо оборудване за нуждите на алианса се обсъжда отдавна и е алтернатива на скъпоструващото въоръжение на националните армии. Министърът на отбраната Веселин Близнаков също нееднократно обяви, че България може да се включи в подобен род кооперирано оборудване.

Споделяне

Още от Европа