15 души са убити при антиправителствените протести в Никарагуа

Даниел Ортега, сн. ЕПА/БГНЕС
Петданесет души са убити в сряда в Никарагуа по време на протестите срещу президента Даниел Ортега, съобщи днес полицията, съобщи Ройтерс. 
 
Ранените са 218.
 
Очевидци разказват, че проправителствени въоръжени групи са откривали огън срещу демонстрантите в сряда, когато в страната се честваше Денят на майката. 
 
Демонстрациите са били организирани в памет на децата, които са сред над 80-те загинали от началото на протестите в Никарагуа преди повече от месец. Повод за протестите стана подготвяна промяна в системата за социално осигуряване. 
 
Кръвопролитията бяха заклеймени от Епископалната конференция на никарагуанската католическа църква като "организирана и системна агресия". 
 
Европейският парламент осъди "бруталните репресии" в Никарагуа и призова за изтегляне напред на президентските избори, предвидени за 2021 г. Камарата на частните предприемачи в Никарагуа също отправи отворено писмо до 72-годишния президент с настояване изборите да се състоят по-рано на дата, договорена между правителството и гражданските организации. 
 
В отговор на писмото на бизнеса Ортега каза пред свои поддръжници, че Никарагуа не е частна собственост.
Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?