15 г. затвор за студент по обвинение в опит за атентат в лондонското метро

15 г. затвор за студент по обвинение в опит за атентат в лондонското метро

Британски студент получи присъда от 15 години затвор по обвинение, че е поставил самоделна бомба в лондонското метро през октомври, предадоха осведомителните агенции.

Според прокуратурата Деймън Смит, сега на 20 години, включил брояча и оставил раница с бомба във влака, пътуващ към финансовия център на британската столица, след което излязъл от вагона. Взривното устройство, оборудвано с метални топчета и други шрапнели, не избухнало и впоследствие било забелязано от пътници. След евакуацията на пътниците на метростанция "Норт Гринуич" бомбата била обезвредена от повиканите полицейски сапьори.
В дома на страдащия от аутизъм Смит полицията открила накъсана на парчета писмена инструкция на Ал Каида за изготвяне на бомби. На неговия айпПад пък имало списък с компонентите, нужни за изработването на взривно устройство. Пред полицията и съда обвиняемият твърдял, че това е било само димна бомба и че цялата работа е била шега.

Централният наказателен съд на Англия и Уелс, известен под името "Олд Бейли" по името на улицата, на която се намира, обаче обяви днес, че осъжда обвиняемия на 15 години затвор.

"Тази седмица видяхме колко ужасяващо въздействие може да има една бомба", каза след огласяването на присъдата началникът на антитерористичното звено на лондонската полиция Дийн Хейдън. Според него въпреки че не е установена връзка между неуспешния атентат в метрото през октомври и нападението от понеделник в Манчестър, "това ни дава ярка представа колко опустошаващо би могло да бъде" деянието на Смит.

Споделяне

Още от Европа