15 години от трагичната атака срещу българската база в Кербала

Виновни за инцидента, при който загинаха петима войници, няма

Зам. областният управител на Русе Валентин Колев присъства на панихидата в памет на офицерски кандидат Антон Петров, който загина преди 15 години при атентата срещу българската база в Кербала. Снимка: БГНЕС

На 27 декември се навършват 15 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.

Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време) цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.

В началото на 2014 г. тогавашният военен министър Ангел Найденов разсекрети т. нар. "Доклад за Кербала", който е съставен през 2004 г. и документира разследването на случая. Заключението в него е, че "няма причинно-следствена връзка" между установените слабости в подготовката на българския военен контингент и настъпилия силно вредоносен резултат. Виновни за случилото се така и не бяха установени.

"Имената им (на загиналите и ранените, б. р.) остават записани като герои в новата история на Българската армия. И днес над 200 военнослужещи изпълняват успешно мисии зад граница, като през тези години работихме за подобряване на подготовката им и осигуряването на съвременна екипировка", коментира във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов, който пожела на военнослужещите на България успешна служба и да се завърнат живи и здрави при семействата и близките си.

След трагедията на 27 декември 2003 г. пет български семейства не са същите, деца останаха сираци, родители не спират да взират поглед вратата да се отвори и техните деца да се приберат у дома, коментира БГНЕС.

В родното село Радовец на офицерски кандидат Иван Инжов никога няма да забравят трагичната гибел на техния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, поставена е и паметна плоча в селския парк, където често хора от селото се спират да поднесат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях загиналите ни бойци са истински герой.

В четвъртък в гробищен парк Чародейка се състоя възпоменание във връзка с отбелязването на 15-та годишнина от атентата. По време на церемонията бе отдадена почит към паметта на офицерски кандидат Антон Петров и към останалите четирима войници, загубили живота си по време на мисията. На церемонията присъства и командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.

За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 година, Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3 367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията, са 13.

Споделяне

Още от България