15 хиляди туристи минали през "Кулата" за Гърция само за ден

Блокирани сърби са били пуснати в полунощ след дипломатическа намеса

15 хиляди туристи минали през "Кулата" за Гърция само за ден

Между 13 и 15 хиляди туристи са преминали в понеделник границата с Гърция през граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата", съобщи началникът на пункта главен инспектор Атанас Георгиев, цитиран от БТА. 

Понеделник, 15 юни, беше първият ден, в който Гърция отмени карантината за граждани на ЕС, а пред граничните пунктове се извиха километрични опашки. По същото време премиерът Бойко Борисов се ядоса, че българските хотелиери само искат грантове и чакат на държавата да им помага, а нямат диалог с туристите. Той ги посъветва да рекламират, че рибата у нас е "по-прясна, по-евтина, хотелите ни са по-хубави, по-чисти, по-сигурни".

От 8 часа сутринта в понеделник границата в посока южната ни съседка са преминали три хиляди превозни средства, от които над две хиляди и петстотин са били леки автомобили, посочи той.

Преди Гърция да отвори границата си за туристи от Европейския съюз, граничните и полицейски служители от българска и гръцка страна са "създали перфектна организация", посочи гл. инспектор Атанас Георгиев. През целия ден са използвани всички трасета и служители на ГКПП "Кулата", допълни той. Като причини за задръстванията Георгиев посочи интензивния трафик, както и това, че много от пътуващите са били пред пункта часове, преди Гърция да отвори границата си за туристи.

Влизането в Гърция за граждани на ЕС без карантина бе позволено от 12 часа в понеделник, а граничните власти започнаха да пропускат туристите половин час по-рано. През целия ден от гръцка страна са били разположени два медицински екипа, които на произволен принцип са спирали за проверка и тестване за Covid-19 влизащите в страната.

В първия ден е имало и върнати туристи. Това са били граждани на трети страни, основно от Сърбия, посочи още гл. инспектор Атанас Георгиев.

Началникът на ГКПП "Кулата" посочи, че през летния туристически сезон пет трасета на вход и пет на изход ще обработват преминаващите в натоварените дни. Граничните полицаи са снабдени и с мобилни устройства, с които по-лесно да се проверяват големи групи туристи, каквито са пътуващите с автобуси.

При засилен трафик автомобилите ще бъдат спирани на километър преди самия пункт. Това ще се прави с цел да не се получава струпване в стеснените участъци на непосредствено преди самия граничен пункт, посочи гл. инспектор Атанас Георгиев.

Драмата с блокираните сръбски туристи

Стотици сръбски туристи бяха блокирани снощи в междинната зона между ГКПП Кулата и Промахон. Те се объркали, че ще могат да влизат в Гърция безпроблемно, но гръцките власти отмениха карантината само за страни от ЕС, докато за сърбите това ще стане от 1 юли.

Над 50 леки автомобила със  сръбска регистрация, тръгнали през България за Гърция, буквално бяха блокирали междинната зона, а пътниците се оплакваха, че чакат близо едно денонощие, съобщи сръбското издание "Блиц". 

Около 23 ч сръбският консул в Атина успял да издейства граничният пункт Промахон да отвори за сърбите, които цял ден чакали за влизане в Гърция. В социалните мрежи бяха публикувани видеа на семейства с малки деца, които са пропътували стотици километри и стоят с часове на граничния пункт.

"След целодневни разговори с отговорните власти в Гърция, ме увериха, че ще почнат да пускат нашите граждани през българо-гръцката граница", каза министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?