15 кандидати за главен архитект на София

В оспорваната битка се включи и германец, критиците на Диков ги няма

15 кандидати за главен архитект на София

Новият главен архитект на София ще бъде избран след оспорвана надпревара. Кандидатите за овакантения пост на Петър Диков са 15, като сред тях има дори един чужденец – германецът Юрген Порш.

Крайният срок за подаване на документите изтече в 19.30 часа в сряда. Веднага след това списъкът беше публикуван на сайта на Столична община.

Сред кандидатите са имена, за които в медиите беше публикувана информация, че ще наследят Петър Диков на поста като главният архитект на район "Триадица" Иван Шишков, който има спорна репутация, и соченият за дясната ръка на Диков – арх. Влади Калинов, който отговаря за строителният контрол в София.

В надпреварата участва и председателя на Съюза на архитектите арх.Георги Бакалов. Професионалната организация ще има свой представител в конкурсната комисия, но името все още не е оповестено публично.

Бившият главен архитект на Благоевград Иван Тунтев също участва в конкурса, както и шефът на дирекция "Благоустройство и геозащита" в регионалното министерство  Иван Несторов. Останалите кандидати са преподаватели и собственици на архитектурни компании.

Сред подалите документи на пръв поглед не се виждат имена на критиците на Петър Диков, които настояват за смяна на модела на градското планиране на столицата.

Една седмица за пресявка

От днес тече 7-дневния срок, в който комисията по избора ще провери дали документи на кандидатите отговарят на условията на конкурса.

След това комисията трябва да обяви списъка с допуснатите до участие в следващия кръг.

Съставът на комисията все още не е публикуван. По думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова журито ще бъде от 11 или 13 членове.  

По един представител ще имат двете професионални гилдии на архитектите – камарата и съюза, както и Министерството на регионалното развитие. Общинските съветници ще са четирима, колкото са политическите групи в Столичния общински съвет.

Фандъкова отправи покана и към Инициативния комитет за избора на нов главен архитект да излъчат свой представител, но те отказаха да участват.

Останалите членове са от администрацията на Столична община.

Концепция и интервю

С допуснатите кандидати след пресявката ще има интервю и представяне на концепцията пред комисията. Срокът е не по-рано от 14 дни след проверката на документите.

Допълнително, без да е изискване на закона, кандидатите ще представят публично концепциите си пред столичани в сградата на Съюза на архитектите.

От кандидатите се очаква да защитят визията си за развитието на Направление "Архитектура и градоустройство", както и за създаването на ново аналитично звено, което да поеме градското планиране. Фандъкова иска да чуе и предложенията им за изпълнението на заложеното в предизборната кампания на ГЕРБ – "София – зелена столица".

Столичният кмет обеща процедурата да върви прозрачно и стегнато, а през април да има избран нов главен архитект. До тогава временно изпълняващ длъжността ще бъде архитект Бойка Къдрева, която е част от екипа на Петър Диков.

Кандидатитеза главен архитект на София

1. Петър Тодоров Чавов - преподавател по архитектура в Нов български университет
2. Георги Димитров Бакалов - председател на Съюза на архитектите в България
3. Ивайло Василев Мишев - шеф на архитектурно студио "АТМ", в управата на ЦСКА
4. Иван Стойков Моев - проектант в "ТОП арх"
5. Здравко Симеонов Здравков - архитектурно бюро "Квадра 04"
6. Николай Стефанов Яръмлъков - архитект, бивш общински съветник от СДС-либерали в София мандат 1991 - 1995 г.
7. Влади Иванов Калинов - шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община
8. Иван Николов Несторов - директор на дирекция "Благоустройство и геозащита" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството
9. Иван Димитров Шишков - главен архитект на район "Триадица"
10. Огнян Драганов Тунтев - бивш главен архитект на Благоевград
11. Бойко Борисов Кадинов - основател на архитектурна агенция "Братя Кадинови", ръководител на катедра "Обществени сгради" в Университета по архитектура, строителство и геодезия
12. Николай Димитров Пърпов - работи в направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община, бил е кандидат за поста и на конкурса през 2006 г., спечелен от Петър Диков
13. Румен Либеров Несторов - управител на "Лоел"
14. Стефан Стефанов Добрев - управител на "Стефан Добрев - архитектура и дизайн", спечели конкурса за нова визия на центъра на София за зоната от Орлов мост до Националния стадион
15. Юрген Порш - германец, работи от години в България, управител на "Порш концепт"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?