15 километра от "Струма" ще се строят две години

Шефът на пътната агенция: И на мен срокът ми се струва прекален

15 километра от "Струма" ще се строят две години

Гръцката строителна компания “Актор” ще има цели две години за изграждането на 15-километровата отсечка от магистрала “Струма” от Сандански до Кулата (лот 4). Това стана ясно при подписването на договора за строителство в Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) в петък. Договорът е за 55.98 млн. лв. без ДДС, а срокът, заложен в него – 24 месеца.

Директорът на "Актор" за Балканите и Русия Николас Хаджитеодосиу коментира, че срокът не е голям, защото по трасето има 17 съоръжения – мостове, преходи, дори тунели за костенурки. По този повод регионалният министър Лиляна Павлова каза, че ако лот 1 се е прочул със “зайчетата и мечките”, лот 4 ще е на костенурките. Хаджитеодосиу добави, че за изграждането на магистралата до Кулата ще се местят 3.5 км жп линия.

Помолен да коментира двугодишния срок за 15 км от “Струма” шефът на пътната агенция Лазар Лазаров каза, че и на него срокът му се струва прекалено дълъг, но се надява на предсрочно завършване на обекта, както е станало с “Тракия”. “Актор” строят лот 3 на магистралата – от Нова Загора до Ямбол - и ще приключат няколко месеца по-рано от заложеното в договора – през лятото на тази година.

Министър Павлова каза още, че първа копка на лот 4 от “Струма” ще бъде на 5 април в района на Сандански.

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза от своя страна, че с подписването на договора за изграждане на отсечката бюджетът на Оперативна програма "Транспорт" (ОПТ) е почти на изчерпване. Над 86 на сто от средствата по програмата са договорени – почти 3.4 млрд. лева.

В процес на строителство е лот 1 на “Струма” - от Долна Диканя до Дупница, а за лот 2 – Дупница – Благоевград в момента се набират оферти за строителство и инженеринг. Най-сложният участък през Кресненското дефиле е отложен за следващия програмен период, но процедурата по избор на проект ще започне още през този. Тя е поверена на новата компания “Стратегически инфраструктурни проекти”, която по думите на Лазаров вече функционира и с която пътната агенция имала много добро сътрудничество. Справка в Търговския регистър показва, че държавната компанията все още няма съдебна регистрация.

Министър Павлова обясни, че със спестени средства от договора за лот 4 на “Струма”, чиято очаквана стойност е била 50 млн.евро, ще бъдат финансирани други пътни отсечки, сред които София – Калотина, обходите на Монтана и Враца, Мездра - Ботевград.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?